Ajax rekent na rust af met Feyenoord in Klassieker

januari 2018 • Samenvattingen

Ajax heeft zondagmiddag de tweede Klassieker van het seizoen gewonnen. De Amsterdammers waren met 2-0 te sterk voor Feyenoord.

Met aankoop Nicolás Tagliafico in de basis nam Ajax het initiatief in eigen huis. De ploeg van trainer Erik ten Hag had veel de bal, maar zag Feyenoord goed staan. Na een kwartier spelen werd Ajax voor het eerst gevaarlijk, maar Klaas-Jan Huntelaar werkte de bal naast.

Het was één van de weinige kansen in de eerste helft, waarin vooral veel overtredingen werden gemaakt. Feyenoord kwam wel beter in de wedstrijd en kreeg vlak voor rust een enorme kans. Jean-Paul Boëtius bediende Steven Berghuis en de rechtsbuiten kopte tegendraads in. Doelman André Onana redde met een katachtige reflex.

Op slag van rust kreeg ook Ajax een grote kans. Doelman Brad Jones verwerkte een voorzet van Joël Veltman niet goed, maar Justin Kluivert kon net niet profiteren.

Na de thee sloeg de thuisploeg snel toe. Tagliafico stoomde op en zijn voorzet belandde via Berghuis voor de voeten van Donny van de Beek. De middenvelder kwam langs Renato Tapia en schoot door de benen van Jones raak.

Drie minuten later kon Jones opnieuw vissen. Veltman gaf voor op Huntelaar, die raak kopte: 2-0. In de 58e minuut was het over en sluiten. Nicolai Jørgensen, met al geel op zak, was te laat en raakte de enkels van Veltman. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf de spits zijn tweede gele kaart.

Met tien man wist Feyenoord weinig te creëeren. De regerend landskampioen werd nog wel gevaarlijk via een vrije trap van Jens Toornstra, maar Matthijs de Ligt kon bij de tweede paal redden. De verdediger was aan de andere kant nog dicht bij de 3-0, maar zijn schot ging net naast.