Schrijf jij graag over voetbal en wil je daar een leuk zakcentje mee verdienen? Voetbalblog.nl zoekt redacteuren! Interesse? Stuur ons een appje op 06 24 98 41 11. Liever mailen? Kan ook.

Volgend seizoen zitten er bij 324 Nederlandse duels een VAR

Door
19-03-2018 om 19:29
Mailen

Maandagavond hebben alle BVO’s unaniem besloten dat de videoscheidsrechter komend seizoen zal worden ingevoerd in de Eredivisie. Dat betekent dat bij alle wedstrijden op het hoogste niveau van het Nederlandse betaald voetbal gebruik wordt gemaakt van de Video Assistant Referee (VAR).

Eric Gudde, algemeen directeur KNVB: “Dit is een uniek moment in het Nederlandse voetbal, waar we al geruime tijd naartoe werken. In die tijd hebben we in Nederland bewezen voorloper te zijn op het gebied van de videoscheidsrechter. Dankzij het voorbereidende werk in de afgelopen jaren van Gijs de Jong, Mike van der Roest en anderen zijn we internationaal gezien een boegbeeld van deze ontwikkeling. Met de toestemming van onze clubs kunnen we de VAR nu ook in eigen land verder ontwikkelen. We laten hiermee zien vernieuwend te zijn met een continu proces van technologische verbetering.”

De invoering van de VAR in de Eredivisie komt na een traject van testen en uitproberen in onder meer de TOTO KNVB Beker, de play-offs en de Johan Cruijff Schaal. Met de VAR streeft de KNVB naar een eerlijker verloop van de verschillende competities en ondersteuning van de arbitrage. “Daar zal vrijwel iedere voetballiefhebber het mee eens zijn”, aldus Gudde.

Gudde: “Op de achtergrond zijn we natuurlijk al een tijd bezig, maar de komende maanden zal de invoering van de VAR echt vorm krijgen. Ik kijk dan ook uit naar het moment dat we vrijdag 11 augustus bij de start van de Eredivisie echt gaan beginnen.’’

In totaal zal de videoscheidsrechter komend seizoen bij 324 wedstrijden worden ingezet. Dit zijn 306 Eredivisiewedstrijden, de finales van de play-offs om promotie/degradatie (4x), de halve finales en finales play-offs voor een Europees ticket (6x) en de Johan Cruijff Schaal. De VAR wordt ook ingezet vanaf de kwartfinales in het TOTO KNVB Bekertoernooi (7x).

(bron: KNVB)

Meer over: