Logo Voetbalblog
Nieuw onderzoek wijst uit dat frikandellen gezond zijn!

Voor wie wel houdt van ’n delletje op zijn tijd, hebben we goed nieuws. Onderzoek wijst namelijk uit dat een frikandel veel gezonder is dan je waarschijnlijk ooit hebt durven dromen. Ja jongen, de lange trots uit de snackvitrine is is hartstikke gezond!

Een frikandel bevat namelijk veel goede ingrediënten waarvan de wetenschap beweert dat ze zelfs bijdragen aan een gezonde levensstijl. Scheelt je weer ’n paar goeie voornemens wegstrepen. Wel maakt het uit of je er veel mayo overheen kwakt of dat je ‘m uit de frituur of de oven eet. Geen of weinig saus en de oven zijn uiteraard het meest voordelig voor je gezondheid. Maar wat zit er nou eigenlijk in deze gruwelijk lekkere donkergekleurde snackstaaf?

Afbeeldingsresultaat voor frikandel

Er werd weleens gesuggereerd dat er van alles en nog wat in een frikandel zou zitten: slachtafval, uiers, koeienogen en vet. In de moderne frikandel in Europa vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40%), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe.[bron?] De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers. Ook bestaan speciale kip frikandellen die tot wel 80% kippenvlees bevatten en geen varkensvlees. In de Verenigde Staten bestaat de frikandel voor 50% uit varkensvlees, 35% is rundvlees en 15% kippenvlees en wordt er geen paardenvlees gebruikt. Er bestaan ook vegetarische frikandellen; deze worden gemaakt met plantaardige ingrediënten.

Vers

Populair