Logo Voetbalblog
Overheid bepaalt: FIFA Ultimate Team is illegaal en wordt verboden
© EA Sports

Voetbalgames

Overheid bepaalt: FIFA Ultimate Team is illegaal en wordt verboden

Er komt een bruut einde aan de lol die duizenden Nederlandse gamers beleven aan FIFA Ultimate Team. De Nederlandse Kansspelautoriteit steekt een stokje voor de manier waarop kaarten worden verhandeld.

Het orgaan deed onderzoek naar verschillende games waarin het fenomeen ‘loot boxes’ een rol speelt. Daarmee worden onder andere de bekende packs in FIFA 18 bedoelt. Je weet niet wat erin zit, maar betaalt er toch geld voor. Omdat de items in de packs te verhandelen zijn, krijgen ze economische waarde.

Daarmee worden de gokregels overtreden, oordeelt de Kansspelautoriteit.

“Ze zijn ontworpen zoals gokspellen zijn ontworpen, met het gevoel dat je bijna hebt gewonnen”, laat Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit, aan de NOS weten. “Er zijn allerlei geluidseffecten en visuele effecten als je zo’n loot box opent. Daarmee heb je de neiging om door en door te spelen.”

Vooral jongeren zouden daar extra kwetsbaar voor zijn, stelt de organisatie. Omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn worden ze eerder gokverslaafd.

Hoe het ook zij: FIFA krijgt acht weken de tijd om Ultimate Team aan te passen. Zit het verhandelen van packs er dan nog steeds in, dan zullen er boetes opgelegd worden of kan de verkoop van FIFA zelfs verboden worden.

 

Logo Voetbalblog