Schrijf jij graag over voetbal en wil je daar een leuk zakcentje mee verdienen? Voetbalblog.nl zoekt redacteuren! Interesse? Stuur ons een appje op 06 55 69 35 82. Liever mailen? Kan ook.

Ode aan Onana

Door
08-01-2019 om 16:00
Mailen

Hij moet nog drieëntwintig worden, maar is al tweeënhalf seizoen de vaste doelman van Ajax. André Onana uit Kameroen heeft het lichaam van een tienkamper en de bravoure van een echte Ajacied. Onana is in de winter van 2015 overgekomen van FC Barcelona. Hij is begonnen in Jong Ajax en kreeg in de zomer van 2016 de kans om zich te bewijzen in Ajax 1. Een kans die door Onana met beide handen werd gegrepen. Met dank aan Peter Bosz, de toenmalige oefenmeester van Ajax. Het was Bosz die hem het vertrouwen durfde te geven.

André Onana heeft ook het een en ander te danken aan de algemeen directeur van Ajax, Edwin van der Sar. Voormalig topkeeper ‘Sar’ voorziet hem regelmatig van advies. De goedlachse Kameroener wil net zo goed worden als zijn mentor in diens hoogtijdagen. Onana is goed op weg. Hij beschikt over katachtige reflexen en voetbalt uitstekend mee. Dankzij zijn leeuwenmoed en imposante gestalte zijn hoge ballen vrijwel altijd een prooi voor hem. En hij stopt regelmatig een strafschop.

André Onana is een volwassen en complete keeper. De charmante Afrikaan raakt niet snel in de war. Ook niet in de Champions League. In de uitwedstrijd tegen Benfica maakte hij in de eerste helft een fout die meteen werd afgestraft door de geslepen Portugezen. De atletische sluitpost bleef rustig en keepte een goede tweede helft, met als hoogtepunt een wereldredding in blessuretijd, waardoor de Ajacieden een kostbaar punt uit het vuur sleepten.

Een maand geleden was Bayern München op bezoek in de Johan Cruijff ArenA. Het werd een onvergetelijk Champions League-duel met 3-3 als terechte eindstand. Onana verrichtte een aantal onwaarschijnlijke reddingen. Heel Europa heeft deze koude decemberavond kunnen genieten van André Onana, die de ene na de andere ‘Glanzparade’ liet zien. Hopelijk blijft de Kameroense klasbak nog een paar seizoenen in Amsterdam om nóg beter te worden. En om prijzen te pakken.