Logo Voetbalblog
De meest waardevolle verdedigers van de Eredivisie

Voetbalnieuws

De meest waardevolle verdedigers van de Eredivisie

Met het einde van het seizoen in aantocht is het tijd om kijkje te nemen naar de meest waardevolle spelers in de Eredivisie. Hoe hebben de spelers van de grote clubs het er vanaf gebracht en is er misschien een verassing in de evolutie van de marktwaardes.

Voor elke linie is er een top 5 van de meest waardevolle spelers. Deze top 5 is tot stand gekomen dankzij gegevens van transfermarkt.nl. Let op: deze top 5 bestaat uit meest waardevolle speler, dit zijn dus niet per definitie de beste spelers.

In het tweede deel van de reeks ‘’Marktwaardes in de Eredivisie’’ kijken we naar de achterhoede. Welke verdedigers in de Eredivisie hebben de hoogste marktwaarde na dit seizoen en hoe hebben ze gepresteerd in de competitie.

5: Lissandro Magallán – Ajax

Huidige marktwaarde: 6 miljoen euro

De Argentijnse centrale verdediger werd in januari voor 9 miljoen gehaald bij het Argentijnse Boca Juniors. Sinds zijn komst heeft Magallán amper 4 wedstrijden gespeeld, waarvan 2 in de eredivisie.

Ondanks zijn gebrek aan speelminuten heeft hij 63% van zijn duels gewonnen en 71% van zijn passes zijn aangekomen.

4: Angeliño / Dumfries  / Mazraoui – PSV/PSV/Ajax

Huidige marktwaarde: 12 miljoen euro

Op een gedeelde 4de plek staan de vleugelverdedigers van PSV en Ajax. De twee vleugelverdedigers van PSV zijn beide bezig aan een goed seizoen.

Angeliño speelde dit seizoen iedere Eredivisie wedstrijd voor de Eindhovenaren. In 32 wedstrijden was hij goed voor 9 assists en 1 doelpunt. Daarbij heeft hij een passnauwkeurigheid van 78%. In verdedigend opzicht trekt hij in 63% van zijn duels aan het langste eind en heeft hij slechts 1 gele kaart gepakt.

Aan de andere kant van de verdediging staat zijn ploeggenoot Dumfries. De rechtsachter van PSV kende een goed seizoen met 4 goals en 6 assists in 32 wedstrijden. Daarbij heeft hij 82% van zijn passes succesvol afgerond en was hij in 58% van de duels de betere. Dit seizoen pakte de verdediger 4 gele kaarten in de Eredivisie.

Bij Ajax is de positie van rechtsachter onbetwist voor Mazraoui. De 21-jarige Marokaanse international speelde dit seizoen 26 wedstrijden op de rechtsachter. Daarin wist hij 1 keer te scoren en was hij goed voor 2 assists. Van al zijn passes vonden 88% met succes een medespeler. In verdedigend opzicht was hij goed voor 58% geslaagde duels en pakte hij 2 keer een gele en 1 keer een rode kaart.

3: Daley Blind – Ajax

Huidige marktwaarde: 18 miljoen euro

Vorige zomer keerde Blind terug naar zijn oude liefde Ajax. De terugkeer van de 29-jarige verdediger is een schot in de roos voor zowel de speler als de club.

Dit seizoen is Blind één van de leiders op het veld van de Amsterdammers waar hij in 32 wedstrijden goed is voor 5 doelpunten en 4 assists. Daarbij heeft hij 5 grote kansen gecreëerd met zijn aanvallende passes. In totaliteit zijn 89% van zijn passes succesvol.

Verdedigend mag de international er zeker zijn. Met 59% succesvolle duels en geen enkele kaart op zijn naam dit seizoen heeft hij een groot aandeel in het succes van zijn club.

2: Nicolás Tagliafico – Ajax

Huidige marktwaarde: 25 miljoen euro

Nicolas Tagliafico, de Argentijnse linksachter van Ajax is aan een sterk seizoen bezig. In zijn eerste volle seizoen in de Eredivisie krijgt hij wedstrijd na wedstrijd lovende woorden over zich heen.

Na 32 gespeelde wedstrijden in de Eredivisie heeft hij 1 doelpunt en 4 assists achter zijn naam staan. Daarbij was hij goed voor 4 grote kansen waarbij hij zijn teamgenoten op weg naar doel zette.

Met een slagingspercentage van 85% van zijn passes is hij bezig aan een heel sterk seizoen. Verdedigend is hij goed voor 58% geslaagde tackles. In totaal pakte hij dit seizoen 3 gele kaarten.

1: Matthijs de Ligt – Ajax

Huidige marktwaarde: 70 miljoen euro

Waarschijnlijk voor niemand een verrassing. Matthijs de Ligt is het goudhaantje van de verdedigers in de Eredivisie. De 19-jarige aanvoerder van de Amsterdammers speelde dit seizoen al 31 competitiewedstrijden waarin hij goed was voor 3 goals en 3 assists.

90% van zijn passes komen aan en hij heeft dit seizoen maar liefst 64% van zijn duels gewonnen. Zijn spel straalt, ondanks zijn jonge leeftijd, maturiteit uit.

De jongste aanvoerder in de geschiedenis van Ajax wordt al maanden gelinkt met een vertrek naar Europese grootmacht Barcelona. Een Club waar hij zijn kwaliteiten nogmaals kan bewijzen.

Logo Voetbalblog