Legendarische comebacks in Europa

mei 2019 • Voetbalnieuws

Zet jullie klaar voor een trip door memory lane met de beste comebacks in de Champions en Europa League. Doorheen de geschiedenis van de Europese competities zijn er tal van memorabele en dramatische wedstrijden geweest. Hieronder een overzicht van een handjevol wedstrijden.

Champions League Finale 1998-99: Manchester United – Bayern München

Na amper enkele minuten te hebben gespeeld stond Manchester United met de rug tegen de muur. Tot aan de allerlaatste minuten van de wedstrijd keek United tegen de 1-0 achterstand aan tot het miracel van Camp Nou zich voltrok.

In de 91ste minuut van de wedstrijd maakte Teddy Sheringham de gelijkmaker voor de Engelsen. Nog geen twee minuten later maakte de toen 26-jarige Ole Gunnar Solksjaer de winnende 2-1.

Manchester United keek na zes minuten al tegen een 1-0 achterstand aan en leek deze na negentig minuten niet te kunnen ombuigen. Alleen was er buiten invallers Teddy Sheringham en Ole Gunnar Solksjaer gerekend. Sheringham maakte in de 91ste minuut de 1-1 en de huidige trainer van Manchester United prikte in het absolute slot van de wedstrijd de 2-1 binnen. United zegevierde en kroonde zich tot Champions League-winnaar.

UEFA Cup Finale 2000-01: Liverpool – Deportivo Alavés

De finale van de toenmalige UEFA Cup (de voorganger van de huidige Europa League) kende in 2001 een knotsgekke finale.

Liverpool nam het in een uitverkocht Westfalenstadion op tegen Deportivo Alavés uit Spanje.
Met de rust stond Liverpool 3-1 voor na doelpunten van Babbel, Gerrard en McAllister. Na de rust wisten de Spanjaarden het tij te keren met 2 doelpunten in 2 minuten door Moreno.

In de 73ste minuut bracht clubicoon Robbie Fowler de Reds terug op voorsprong. Het was pas in de allerlaatste minuut dat Alavés terug op gelijke hoogte kwam door Jordi Cruijff.

In de verleningen ging het gelijk op en de wedstrijd leek af te steven op penalty’s tot in de 116de minuut een eigen doelpunt van Alavés-speler Geli een einde maakte aan de wedstrijd. Dit was trouwens de eerste en laatste Europese finale die gewonnen werd door een Golden Goal.

Champions League kwartfinale 2003-04: Deportivo La Coruña- AC Milan

In het eigen San Siro was AC Milaan te sterk voor Deportivo La Coruña. Ondanks de 4-1 overwinning voor de Italianen was de toenmalige trainer van Deportivo overtuigd van een wonder. Na de wedstrijd had hij de woorden: ,,Wonderen gebeuren vaak, dingen die je rationeel gezien niet zou verwachten” uitgesproken.

Niets bleek minder waar. De Spaanse ploeg wist in eigen huis een 4-0 overwinning te boeken en ging zo door naar de halve finales van de Champions League waar het uiteindelijk verloor van de latere kampioen FC Porto.

Champions League Finale 2004-05: AC Milan – Liverpool

Liverpool en comebacks, een geslaagde combinatie. Na de UEFA cup finale in 2001 was het in 2005 een heel andere verhaallijn.

In het Ataturk stadion voltrok zich het Miracel van Istanbul. In de finale naman ze het op tegen grootmacht AC Milaan. De Italianen stonden met de rust maar liefst 3-0 voor.

Na de rust kwam de ploeg van Rafael Benitez op miraculueze wijze binnen 15 minuten terug tot 3-3. Na een zenuwslopende verlengingen waarin toenmalig AC Milaan spits Andrei Shevchenko dé kans op de overwinning kreeg haalde de Engelse de buit binnen na strafschoppen.

Europa League kwartfinale 2015-16: Liverpool – Borussia Dortmund

In 2016-17 nam Liverpool het in de halve finale van de Europa League op tegen Jurgen Klopp zijn oude werkgever. De heenwedstrijd in Dortmund eindigde op een 1-1 gelijkspel. Met deze goede uitgangpositie keerden de Reds terug naar Anfield.

In Liverpool voltrok zich het ondenkbare. De Borussen stonden met de rust 0-2 voor waardoor Liverpool was uitgeschakeld. Na de rust trok Origi de score op tot 1-2 waarna Dortmund nog een keer een tandje bijstak. De 1-3 van Reus leek de doodsteek voor de Reds die toen nog 3 keer moesten scoren om door te gaan.

Met nog een half uur op de klok leek het ondenkbare te gaan gebeuren. In de 66ste minuut milderde Coutinho de score tot 2-3. Nog geen tien minuten later stonden de bordjes weer gelijk na een doelpunt van Sakho. 3-3 met nog 13 minuten te gaan.

In de allerlaatste minuut van de wedstrijd was de comeback compleet toen Dejan Lovren de bal binnenkopte en de overwinning schonk aan de Reds.

Champions League achtste finale 2016-17: Barcelona – PSG

La remontada, de grootste terugkeer in de Champions League tot nu toe. Paris Saint Germais had in eigen huis Barcelona verslagen met een simpele 4-0 overwinning.

De terugwedstrijd in Camp Nou moest eigenlijk een simpele klus zijn voor de Parijzenaren. In minuut 62 stond Barcelona 3-1 voor en was Paris Saint Germain geplaatst voor de kwart finale.

Maar het tij keerde zich tegen het sterrenelftal uit de Lichtstad. Met 3 doelpunten in 7 minuten trok Barcelona de overwinning naar zich toe en plaatste het zich tegen alle verwachtingen in voor de volgende ronde.

Champions League kwartfinale 2017-18: AS Roma – Barcelona

Vorig seizoen speelde AS Roma en Barcelona een interessant tweeluik. In de heenwedstrijd in Barcelona had AS Roma met 4-1 verloren en stond dus voor een semi onmogelijke taak om in eigen huis van Bqrcelona te winnen. Niet alleen moesten ze winnen, de overwinning moest met maar liefst 3 doelpunten verschil zijn.

Maar het onmogelijke werd werkelijkheid. In de 81ste minuut stonden de Romeinen 2-0 voor en hadden aan 1 doelpunt genoeg om door te stoten. In de 82ste minuut maakte verdediger Manolas met een kopbal de bevrijdende 3-0.