Logo Voetbalblog
De Oranje Leeuwinnen aan de top; maar wie zijn het eigenlijk?
© Pro Shots

De Oranje Leeuwinnen doen momenteel voor de tweede keer in de historie mee aan een WK vrouwenvoetbal. De verwachtingen zijn torenhoog, aangezien de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman twee jaar geleden in eigen land Europees kampioen werd.

De wedstrijden van de Leeuwinnen zijn onder meer te bekijken via FOX Sports en met een abonnement blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom de Oranje Leeuwinnen.

Maar welke Leeuwinnen zitten er in de selectie? We nemen de namen met je door. De WK-selectie bestaat uit 23 speelsters, al bestond die van Nederland voor heel even uit 24 namen.

Kika van Es raakte in de uitzwaaiwedstrijd tegen Australië (3-0 winst) geblesseerd. De verdedigster brak een middenhandsbeentje en moest onder het mes. Daardoor was het onzeker of zij in actie kon komen op het WK en voegde Wiegman, kort voor het vertrek naar Frankrijk, Aniek Nouwen toe aan de selectie.

In de FIFA-reglementen staat dat je tot 24 uur voor het eerste WK-duel wijzigingen aan mag brengen in de selectie bij (zware) blessures. Uiteindelijk herstelde Van Es wonderbaarlijk snel en dus kon zij in Frankrijk blijven. Nouwen vertrok naar huis met een bedankje voor haar inzet. Van Es zit dus in de selectie van de Oranje Leeuwinnen voor het WK, waarvan KPN hoofdsponsor is, maar wie nog meer? Loes Geurts, Lize Kop en Sari van Veenendaal zijn de keepsters. Laatstgenoemde is de eerste doelvrouw en tevens aanvoerder van Oranje.

Wiegman heeft Dominique Bloodworth, Anouk Dekker, Merel van Dongen, Van Es, Stefanie van der Gragt, Danique Kerkdijk, Desiree van Lunteren en Liza van der Most mee als verdedigers. Van die speelsters spelen alleen Van Es en Van der Most nog in Nederland. Bloodworth verruilt na het WK Arsenal voor het grote VfL Wolfsburg en ook Kerkdijk is komend seizoen te zien bij een andere club.

Op het middenveld zullen Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen en Sherida Spitse het spel moeten verplaatsen. Laatstgenoemde kwam vlak voor de start van het WK nog met prachtig nieuws: de middenveldster verwacht samen met haar vrouw hun tweede kindje.

Verder zijn ook Inessa Kaagman, Jill Roord en Victoria Pelova van de partij. Pelova is de jongste van het stel. Met haar 19 jaar komt de middenveldster eigenlijk pas net kijken.

Voorin staat het gevreesde aanvalstrio Lieke Martens, Vivianne Miedema en Shanice van de Sanden klaar om doelpunten te maken. Miedema scoorde in de tweede groepswedstrijd tegen Kameroen twee goals en kroonde zich daardoor tot topscorer aller tijden van Oranje. En ze is nog altijd pas 22 jaar. Kijk voor meer nieuws over de selectie van het Nederlands elftal op Voetbalblog.

Mocht het drietal een keer niet kunnen spelen, dan zijn Lineth Beerensteyn, Ellen Jansen en Renate Jansen de aangewezen vervangsters.

Dit is een samenwerking.

Vers

Populair