Amerika wint met 2-0 van de Oranje Leeuwinnen en prolongeert wereldtitel
Pro Shots / Remko Kool

juli 2019 • Voetbalnieuws

Het Amerikaanse vrouwenteam is voor de vierde keer wereldkampioen geworden. De achtste WK-finale werd in het volledig uitverkochte Stade de Lyon gespeeld. De wedstrijd tussen het favoriete Amerika en underdog Nederland eindigde in 2-0. De Oranje Leeuwinnen hebben alles gegeven, maar het was niet genoeg om te kunnen stunten tegen het zelfverzekerde Amerika. In de eerste helft verdedigde Nederland compact. Ons land combineerde uitstekend, maar creëerde geen doelrijpe kansen.

In de tweede helft raakte de voet van Stefanie van der Gragt de arm van Alex Morgan. Dit gebeurde in het strafschopgebied. Morgan liet zich nogal theatraal vallen. Scheidsrechter Stéphanie Frappart liet doorspelen, maar de VAR greep in. Française Frappart bekeek de beelden en vond het lichaamscontact tussen Van der Gragt en Morgan genoeg om een strafschop te geven. Megan Rapinoe benutte het buitenkansje: 1-0. Nederland was even van slag en gaf veel ruimte weg. In de 69ste minuut gooide Rose Lavelle de wedstrijd fraai in het slot: 2-0.

De tweede plaats is voor het Nederlandse vrouwenteam. We zijn buitengewoon trots op onze landgenotes. De Oranje Leeuwinnen hebben ons laten zien dat spelvreugde, saamhorigheid en strijdlust de hoofdingrediënten zijn om te kunnen groeien in een toernooi. Een dosis geluk mag vanzelfsprekend ook niet ontbreken. Keepster Sari van Veenendaal verrichtte in de finale wederom een aantal knappe reddingen en ontving terecht de Golden Glove. Oranje Leeuwinnen, we hebben intens van jullie genoten.