Logo Voetbalblog
De 7 opvallendste stunts in de KNVB-beker
© Pro Shots

november 2022 • Voetbalnieuws

De 7 opvallendste stunts in de KNVB-beker

Het zijn vaak de kleintjes tegen de reuzen in de KNVB-beker, en dat maakt het toernooi natuurlijk zo charmant. Helemaal als zo’n David een Goliath weet te verslaan! Hoofdklasser Jodan Boys wist dit seizoen Go Ahead Eagles uit het toernooi te knikkeren, maar is zeker niet de enige amateurploeg die een profclub de baas was.

7. Amateurs VVSB gooien Den Bosch uit de beker

Het was ‘HEMA-held’ Maikey Parami die vorig seizoen attent was bij een enorme blunder van Den Bosch-keeper Kees Heemskerk. Parami’s intikker bezorgde VVSB de halve finale, die met 3-0 verloren werd van FC Utrecht.

6. Jong Ajax bereikt halve finale

Ajax 2 reikte in 2002 tot de halve finale van de beker en dat had bijna een unieke situatie tot gevolg: de hoofdmacht van Ajax die in de finale hun beloften treft. Bijna, want zover kwam het niet; FC Utrecht was in de halve eindstrijd na strafschoppen te sterk.

5. Achilles ’29 schakelt Heracles Almelo en RKC uit

De ploeg komt inmiddels uit in de Jupiler League (en staat stijf onderaan), maar anno 2008 was Achilles ’29 nog een amateurclub. Het team knikkerde in dat jaar RKC Waalwijk uit de beker en deed in 2010 hetzelfde met Heracles Almelo.

4. PSV blameert zich tegen FC Wageningen

PSV ging gisteravond kopje onder tegen Sparta, maar in 1978 blameerde de ploeg zich nog ernstiger in het bekertoernooi. Het opgedoekte FC Wageningen hakte de Eindhovenaren met 6-1(!) in de pan. Een smetje op een prachtig seizoen, want PSV won dat jaar wel de UEFA-cup.

3. Hansie Hansie verrast Vitesse met FC Lienden

Het was lang het grootste succes van trainer Hans Kraay jr.: de bekerwinst van FC Lienden op Vitesse in 2008. Een rake vrije trap bleek voldoende om de achtste finales van de beker veilig te stellen, waar Roda JC het sprookje beëindigde.

2. Cuijk bereikt met Hansie kwartfinale

Het bekersucces van Kraay jr. reikte echter verder. De driftige coach wist in 2014 JVC Cuijk naar de kwartfinales te loodsen door een 2-1 overwinning op Jupiler League-club MVV. In die kwartfinale bleek PEC Zwolle te sterk.

1. IJsselmeervogels verslaan topclub AZ ’67

IJsselmeervogels bewerkstelligde in 1975 hetzelfde als VVSB, door tot de halve finale van de KNVB-beker te reiken. De horde die de Spakenburgse amateurs moesten nemen, was echter een stuk lastiger. De ploeg trof in de halve finale AZ ’67, een absolute topclub van die tijd. De vogels trokken aan het langste eind na strafschoppen en stoomden door naar de halve eindstrijd, waarin FC Twente met 6-0 veel te sterk bleek.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog