Logo Voetbalblog

Euro 2016 is het eerste continentale voetbaltoernooi waar 24 landen voor worden uitgenodigd. Dat geeft de “kleintjes” een kans om hun droom te verwezenlijken, om ook eens present te zijn op een grote eindronde. Leuk voor landen als Wales, Noord-Ierland en Albanië. Maar de ogen zijn niet op hen gericht. Het zal in Parijs, Marseille, Nice en de andere speelsteden toch vooral gaan om Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en wellicht Engeland, België en Nederland.

Die Nationalmansschaft, oftewel het Duitse Elftal, verkeert in blakende gezondheid. Oké, er werden bij aanvang van de kwalificatiereeks voor het EK Voetbal 2016 wat puntjes gemorst. De wereldkampioenen zullen Groep D met daarin Polen, Schotland en Ierland als grootste concurrenten echt wel overleven. Bovendien werden ook in de matches die niet werden gewonnen, meer doelpogingen ondernomen dan de opponent. Dat is altijd een goed teken.

Maar de belangrijkste reden om vertrouwen te hebben in een WK-EK dubbel voor onze oosterburen, is de samenstelling van de selectie. Op Euro 2016 zullen de Duitsers verschijnen met een gezonde mix van jong en oud, van ervaren rotten en druistige veulens, van creatieve geniën en onvermoeibare dravers. En het grootste deel traint speelt en traint dagelijks met elkaar bij Bayern München of Borussia Dortmund.

Op het wereldkampioenschap 2014 in Brazilië verscheen Duitsland met de op vier na jongste selectie. En toch hadden die heren (gemiddelde leeftijd 26,2) samen al 218 internationale goals gemaakt, de hoogste score na Spanje. En het gemiddelde aantal “caps” (internationale duels) was 42,2 de op drie na hoogste score. Twee jaar later is er dus nog meer ervaring aan boord, terwijl de bepalende spelers nog aan de goede kant van de dertig jaar zijn. Mannen als Mats Hummels, Mesut Özil, Thomas Muller, Mario Götze kunnen het WK 2018 eenvoudig halen.

Ook de coach is gebleven. Joachim Low heeft een contract tot en met de zomer van 2018. Hij en de Duitse voetbalbond hebben hun vizier tevens op de verre toekomst gericht. In 2016, het jaar van het EK voetbal in Frankrijk, wordt begonnen met de bouw van een hypermoderne voetbalacademie in Frankfurt (kosten dik 70 miljoen Euro).

Ondertussen dienen de jonge twintigers zich al aan, die de huidige gouden generatie moet opvolgen. Matthias Ginter (21 jaar), Kevin Volland (23), Antonio Rüdiger (22) en Julian Draxler (21) hebben zich al een paar keer mogen hullen in het shirt van de “Nationalelf”.

Vers

Populair