Logo Voetbalblog

Zijn vader, zelf voormalig voetballer, zag al vroeg dat de kleine Neymar talent had en coachte hem tot aan de voetbaltop. In 2003 verhuisde de familie naar Santos, waar Neymar Junior bij de jeugd van Santos FC voetbalde, de club waar ook Pelé zijn carrière begon. Op zeventienjarige leeftijd tekende hij zijn eerste full-time professionele contract, bij Santos’ hoofdmacht. Neymar Sr. houdt nog steeds meer dan een oogje op de carrière en het welzijn van zijn zoon. In 2006, toen Juninho (het koosnaampje dat de familie hem geeft) op veertienjarige leeftijd werd uitgenodigd om bij Madrid te gaan spelen, kozen zij er samen voor niet voor het geld te gaan, maar om in eigen land te blijven en de familie samen te houden. Naar eigen zeggen zou deze ervaring te traumatisch geweest zijn voor de jonge voetballer.

Neymars ‚eerste keren’

Neymar maakte zijn professionele debuut op 7 maart 2009, tegen Oeste. Een week later scoorde hij zijn eerste professionele goal tegen Mogi Mirim.

Op 11 april van hetzelfde jaar scoorde hij voor het eerst het beslissende doelpunt van een wedstrijd. Santos won met 2-1 van Palmeiras.

Neymar tekende uiteindelijk bij Barcelona in 2013. Hij kwam daarmee net het lijstje van de 10 duurste transfers in de voetbalgeschiedenis binnen. Zijn eerste transfer bracht meteen ook zijn eerste (en hopelijk laatste) aanraking met het gerecht met zich mee. De openbare aanklager van Madrid onderzocht de transfer namelijk na beschuldigingen van fraude. Neymar scoorde zijn eerste goal voor zijn nieuwe club in augustus tegen Thailand XI. Barcelona won de wedstrijd met maar liefst 7-1.

Nationale trots

In 2009 deden de Braziliaanse voetbalfans, volgens bepaalde bronnen met Pelé en Romário op kop, coach Dunga ervan te overtuigen Neymar te selecteren voor De Wereldbeker 2010. Ondanks 14 000 handtekeningen en onder zware druk, werd hij niet uitverkoren. In juli 2010 koos de nieuwe coach Mano Menezes wel voor hem voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Nog geen maand later maakte hij zijn ware debuut met het nationale team. Hij scoorde na 28 minuten. Neymar vertegenwoordigde ook zijn land tijdens de Olympische Spelen van 2010 in Londen.

Wereldbeker 2014

Tijdens de Wereldbeker in zijn thuisland was Neymar goed onderweg met het Braziliaanse team de overwinning te behalen. Maar toen sloeg het noodlot toe: in de kwartfinale tegen Colombia raakte Neymar zwaar geblesseerd aan de rug. Hij moest de rest van de Wereldbeker uitzitten en keerde zich opmerkelijk genoeg tot poker om de periode draaglijk te maken. Misschien wil jij hem wel achterna, maar dan oefen je toch best even op een betrouwbare site als eurocasino. Anders haalt een miljonair als Neymar je zo onderuit.

Speelstijl

Neymar is een best veelzijdige speler, die het best tot zijn recht komt als centrale spits, maar ook op de flank of als aanvallend middenvelder zijn mannetje kan staan. Zijn stijl is dan ook heel explosief en zijn skills en techniek doen denken aan Ronaldinho. Bekijk zijn „crazy dribbling skills” in het onderstaande filmpje.

Braziliaans wonderkind

Ten slotte nog dit: Neymar wordt vaak vergeleken met Messi, en daar had Pelé wel wat op te zeggen in een interview met Daily Mail: „Well, he has to be better than Neymar first, which he isn’t yet.” Volgens Pelé is er maar één reden dat Messi vaak als beter wordt beschouwd: „He has more experience.”

Vers

Populair