Logo Voetbalblog
Wat kan België deze zomer op het EK?
© Pro Shots

mei 2016 • Voetbalnieuws

Wat kan België deze zomer op het EK?

Grootste verrassing is de afwezigheid van Nacer Chadli. De speler van Tottenham Hotspur en oud-speler van FC Twente staat op de reservelijst van zeven spelers die als stand-in gelden mocht er iemand afvallen door een blessure.

Wie zijn de favorieten?

De vraag is wat België kan presteren. De selectie wordt door vele gezien als zeer talentvol. De Rode Duivels worden zelfs samen met Duitsland, Spanje, Frankrijk en Engeland genoemd als een van de favorieten voor de titel. Heb jij een idee hoever de Belgen kunnen komen? Je kunt al op voetbal wedden bij Betway en je eerste voorspellingen voor het EK invullen. 

Met een pittige groep met Italië, Ierland en Zweden moeten de Belgen in ieder geval gelijk aan de bak. Voordeel is dat niet alleen de nummer één en twee doorgaan, maar ook de vier beste nummers drie.  

Doelmannen

Bij de doelmannen is Chelsea-keeper Thibaut Courbois de vaste keus voor Wilmots. Tweede en derde keeper zijn Simon Mignolet (Liverpool) en Jean-François Gillet (Mechelen). Matz Sels (AA Gent) staat op de reservelijst.

Verdediging

Door de afwezigheid van aanvoerder en Manchester City-speler Vincent Kompany moet Wilmots achterin puzzelen. “Het is ten eerste jammer voor hem en ten tweede voor de ploeg. Want Vincent is onze leider”, zei de bondscoach bij het bekendmaken van zijn selectie. 

Aan de ene kant heeft hij met Jan Vertonghen en Toby Alderweireld een duo dat al het hele jaar hoge ogen gooit bij Tottenham Hotspur in de Premier League, maar aan de andere kant worden de oud-Ajacieden vaak als back gebruikt bij de nationale ploeg. 

“Voor mij zijn en blijven Jan Vertonghen en Toby Alderweireld de flankverdedigers in onze ploeg, al kan er nog veel gebeuren in een maand”, bevestigde Wilmots.

Thomas Vermaelen, de andere oud-speler van de Amsterdammers en huidig speler van Barcelona, is weer fit, maar wel “een risicofactor”, aldus Wilmots. De bondscoach wil hem in de oefenduels de kans geven te laten zien waar hij staat. 

Nicolas Lombaerts is ook een vaste keus bij Wilmots. Daarnaast zijn Dedryck Boyata, Jason Denayer, Björn Engels, Jordan Lukaku en Thomas Meunier opgeroepen. In de laatste linie zal nog één speler afvallen.

Middenveld

Op het middenveld zijn geen verrassingen te zien met Mousa Dembélé, Radja Nainggolan, Axel Witsel en de sterren uit de Premier League Eden Hazard (Chelsea) en Kevin De Bruyne (Manchester City). 

Aanval

Bij de aanvallers valt op dat er drie centrumspitsen zijn opgenomen: Christian Benteke (Liverpool), Romelu Lukaku (Everton) en Michy Batshuayi (Olympique Marseille). “Enkele weken geleden zei ik dat ik slechts twee spitsen zou meenemen, maar dat was bluf.” 

De andere aanvallers zijn Yannick Carrasco (Atletico Madrid), Dries Mertens (Napoli), en Divock Origi (Liverpool).

Van de selectie waren er veertien ook aanwezig op het WK van 2014 in Brazilië. Naast Chadli die daar aanwezig was maar nu bij de reserves staat, ontbreken Sammy Bossut, Laurent Ciman, Steven Defour, Adnan Januzaj, Kevin Mirallas, en Anthony Vanden Borre. Vincent Kompany is dus geblesseerd en Daniel Van Buyten heeft afscheid genomen van de Rode Duivels. 

Door de afwezigheid van Kompany krijgt Eden Hazard de aanvoerdersband. De creatieve aanvallende middenvelder kent een zeer moeilijk seizoen bij Chelsea, nadat hij vorig jaar kampioen werd en gekroond werd tot beste speler van de Premier League, maar laat de laatste weken zijn absolute klasse weer zien. Dat belooft veel goeds voor de Belgen. 

Vanaf 10 juni begint het EK in Frankrijk. Wat denk jij? Kunnen de Belgen dit EK voor succes gaan zorgen?

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog