Schrijf jij graag over voetbal en wil je daar een leuk zakcentje mee verdienen? Voetbalblog.nl zoekt redacteuren! Interesse? Stuur ons een appje op 06 55 69 35 82. Liever mailen? Kan ook.

Nederlands rampscenario in miljoenenbal

Door
17-02-2017 om 09:23
Mailen

Door de nederlaag van AZ tegen Olympique Lyon en het gelijkspel van Ajax tegen Legia Warschau heeft Nederland geen goede zaken gedaan op de coëfficiëntenlijst van de UEFA.

Op basis van die lijst worden de Europese tickets verdeeld. Nederland bevindt zich op de dertiende plaats, op ruim drie punten van nummer twaalf Zwitserland.

Door slechte prestaties en nieuwe regels komt de Nederlandse kampioen van het seizoen 2017/18 naar alle waarschijnlijk uit in de voorronde van de Champions League. Vanaf het seizoen 2018/19 zijn er meer clubs uit de grote competities verzekerd van deelname aan het miljoenenbal, waardoor andere landen plaatsbewijzen moeten inleveren.

De afgelopen jaren hadden de kampioenen van de top twaalf van de lijst recht op ten minste één ticket voor het hoofdtoernooi. Vanaf 2018 maakt alleen de top tien aansprak op een plek. Voor Nederland is de top tien niet meer haalbaar, zelfs niet als AZ en Ajax beide de finale van de Europa League bereiken.

Kampioen nummer elf van de coëfficiëntenlijst maakt nog een kans: deze mag rechtstreeks participeren aan de poulefase als de Champions League-winnaar zich via de reguliere competitie al heeft geplaatst, wat bijna altijd gebeurt.

Deze elfde plaats is ver weg voor Nederland. De achterstand op Tsjechië, dat de felbegeerde plek bezit, bedraagt ruim vier punten. Elke overwinning van Ajax en AZ levert 0,4 punt op. Voor het bereiken van de kwartfinale, halve finale en finale staat een bonuspunt, dat per saldo 0,2 punt opbrengt, aangezien het totaal moet worden gedeeld door de vijf Nederlandse deelnemers dit seizoen.

Meer over: , , , ,