Blamage voor Ajax: uitgeschakeld in Europa na nederlagen tegen Rosenborg

augustus 2017 • Samenvattingen

Ajax is er niet in geslaagd om de 1-0 nederlaag in eigen huis tegen Rosenborg BK te repareren. De Noren waren in Trondheim met 3-2 te sterk.

Ajax begon goed aan het duel, maar Rosenborg kwam na 25 minuten op voorsprong. Donny van de Beek verloor de bal, waarna de Noren snel konden counteren.

Mitchell Dijks en Joël Veltman stonden verkeerd, waar Nicklas Bendtner van kon profiteren: 1-0. Het doelpunt zorgde voor paniek bij de ploeg van Marcel Keizer.

Bendtner kreeg vlak voor de thee nog een enorme kans na een goede aanval van Rosenborg. In de rust greep Keizer in: Van de Beek ging naar de kant, Klaas-Jan Huntelaar was zijn vervanger.

Ajax kwam vervolgens makkelijker aan voetballen toe en zette Rosenborg onder druk. Dat leidde tot mogelijkheden voor Huntelaar, Lasse Schöne en Amin Younes. Die laatste zorgde voor de gelijkmaker.

Veltman zette voor, waarna de Duitse aanvaller de bal over doelman André Hansen heen tikte. Nog geen minuut later was het opnieuw raak voor de Amsterdammers. Younes gaf voor en Schöne schoot bij de tweede paal hard binnen.

Toch bleef het uitkijken voor Ajax. Anders Konradsen pegelde in de 65e minuut op de paal. In de slotfase bleef het spel op en neer golven.

Younes trof de paal, maar aan de andere kant viel de goal. Een voorzet vanaf links werd gemist door Matthijs de Ligt en Nick Viegever, en werd binnen gekopt door Samuel Adegbenro.

Ajax opende de jacht naar de gelijkmaker. Huntelaar was dicht bij, maar de spits werd vastgehouden toen hij wegdraaide bij zijn tegenstander. Door de aanvallende instelling van de Amsterdammers kwam er ruimte voor Rosenborg.

Daar profiteerde Adegbenro van: 3-2. Door de nederlaag ontbreekt Ajax sinds lange tijd in een Europees hoofdtoernooi. Sinds het seizoen 1966/67 ontbraken de Amsterdammers alleen in 1990/91 vanwege een schorsing.