?>
Logo Voetbalblog
De Europese ranking van Eredivisie-clubs is rampzalig en dieptreurig
© Pro Shots

Voetbalnieuws

De Europese ranking van Eredivisie-clubs is rampzalig en dieptreurig

Het kan verkeren. Konden we een halfjaar geleden Ajax nog in de Europa League-finale bewonderen, nu is er na de winterstop geen enkele Eredivisie-club over in Europa.

Artikel verder na advertentie

En daardoor slaan we uiteraard een absoluut modderfiguur op de coëfficiëntenranglijst. Hoewel Feyenoord en Vitesse het Europese seizoen nog redelijk afsloten met knappe overwinningen op Napoli en Nice, doet dat niets af aan de lage klassering.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Want, houd je vast, de Eredivisie komt (over dit seizoen gezien) uit op een 28e plaats. Dubbel beschamend is het dan te kijken naar clubs die het beter doen: daar horen onder andere Macedonië, Wit-Rusland, Kazachstan en Azerbeidzjan bij. Nee, het argument dat die nu eenmaal ‘veel meer geld hebben’ geldt nu niet.

Veel gevolgen heeft die dramatische ranking trouwens niet, want het was al lang en breed duidelijk dat de Eredivisie-kampioen zich volgend jaar via play-offs moet plaatsen voor de Champions League. Dat zou overigens een eitje moeten zijn, verzekert een deskundige ons. Schrale troost.

Mocht je nog willen weten hoe Nederland per club gerankt is, dan kun je dit lijstje checken. We geven je alvast de hint dat de meeste Nederlandse clubs het net zo slecht gedaan hebben als teams waarvan je de naam niet eens kunt uitspreken.

Maar goed, de Eredivisie is wel leuk om naar te kijken. Toch?

PSV moet zich misschien het meest schamen. De Eindhovenaren verloren thuis van een Kroatische laagvlieger in de Europa League-voorrondes:

Maar ook Ajax haalde het hoofdtoernooi van de Europa League niet door een blamage tegen Rosenborg: