Ajax wint topper op bezoek bij AZ

december 2017 • Samenvattingen

Ajax heeft in de strijd om de tweede plek gewonnen van AZ. In Alkmaar werd het 1-2.

Met Deyovaisio Zeefuik en Mitchell Dijks in de defensie kwam Ajax in de openingsfase flink in de problemen. AZ startte sterk en kreeg kansen via Wout Weghorst en Mats Seuntjens.

Aan de andere kant kregen Donny van de Beek en Klaas-Jan Huntelaar mogelijkheden, maar Pantelis Hatzidiakos stond twee keer in de weg. In de 24e minuut ging de bal op de stip na hands van Zeefuik.

Alireza Jahanbakhsh benutte het buitenkansje feilloos: 1-0. De Ajax-verdediger kreeg al snel kans op eerherstel. Zeefuik kreeg echter zijn voet niet tegen de bal na een vrije trap van Lasse Schöne.

Vlak voor rust zette Huntelaar, die de voorkeur kreeg boven Kasper Dolberg, de 1-1 op het scorebord. De spits werd vrijgespeeld door David Neres en tekende voor de gelijkmaker.

Vijf minuten na de thee werd er opnieuw een penalty gegeven; ditmaal voor Ajax. Hatzidiakos hield Huntelaar vast. Lasse Schöne wist vanaf elf meter doelman Marco Bizot te passeren.

AZ opende vervolgens de jacht op de gelijkmaker. Ajax kwam keer op keer met de schrik vrij, maar liet op de counter na de genadeklap uit te delen. In de 86e minuut leek de Alkmaarse gelijkmaker alsnog te vallen. Jahanbakhsh schonk Fred Friday een niet te missen kans, maar de invaller raakte de bal compleet verkeerd.

Jonas Svensson maakte de negentig minuten niet vol. De verdediger kreeg zijn tweede gele kaart en kon in de 86e minuut gaan douchen. AZ probeerde het nog wel met tien man, maar wist niet meer te scoren: 1-2.