Logo Voetbalblog
Vriendendienstje: de beste formaties in FIFA 23 op een rij
© EA Sports

december 2022 • FIFA-tips

Vriendendienstje: de beste formaties in FIFA 23 op een rij

Niets is zo vervelend als een potje FIFA verliezen van je beste vriend. Een goed uitgekiende formatie is belangrijk om nét een streepje voor te hebben. Welke bij jou past, is afhankelijk van je spelers en speelstijl. Wij zetten de beste formaties in FIFA 23 voor je op een rij!

Beste formatie FIFA 23 #1: 4-1-2-1-2 (2)

De formatie 4-1-2-1-2 werkt het best als je zelf graag de bal geduldig rond laat gaan op het middenveld. Als je snel geneigd bent om de flanken te zoeken, raden we deze formatie af. Zorg er daarnaast voor dat je minimaal één, maar het liefst twee spitsen met snelheid hebt. Zij kunnen uiteindelijk worden weggestoken. Ook helpt het om je meest verdedigende middenvelder de taak mee te geven om achterin te blijven bij een aanval.

Beste formatie FIFA 23 #1: 4-1-2-1-2 (2)
© FIFA 23

Beste formatie FIFA 23 #2: 4-2-3-1

Als je er zelf nog niet helemaal achter bent wat jouw beste speelstijl is in FIFA 23, dan is het verstandig om 4-2-3-1 te spelen. Deze formatie is namelijk voor diverse speelstijlen geschikt en past zich ook makkelijk aan aan jouw spelersmateriaal. Heb je goede buitenspelers, dan kun je de variant gebruiken waarbij de twee buitenste spelers in de linie van 3 helemaal tegen de zijlijn staan. Heb je goede middenvelders, dan kun je de variant gebruiken waarbij die spelers meer richting de as van het veld staan.

Beste formatie FIFA 23 #2: 4-2-3-1
© FIFA 23

Beste formatie FIFA 23 #3: 4-4-2

Als je van jezelf weet dat verdedigen niet jouw kwaliteit is, dan past de formatie 4-4-2 met twee verdedigende middenvelders goed bij jou. Spelers die te veel tegengoals krijgen, zijn heel snel geneigd op met vijf verdedigers te gaan spelen. Uit onze ervaring blijkt echter dat het meer loont om een extra middenvelder neer te zetten. Het levert namelijk meer balveroveringen op het middenveld op (ten opzichte van de vele balveroveringen achterin) en biedt daardoor extra gevaarlijke countermogelijkheden. Zorg er in deze formatie dan ook voor dat je genoeg snelheid hebt bij de twee spitsen.

Beste formatie FIFA 23 #3: 4-4-2
© FIFA 23

Beste formatie FIFA 23 #4: 4-5-1

De beste formatie om veel kansen te creëren, is opmerkelijk genoeg 4-5-1 (aanvallende variant). Doordat je met één spits speelt, denk je al snel dat het een verdedigende formatie is, maar niets is minder waar. Je krijgt namelijk twee CAM’s die net achter je spits komen te spelen, naast een LM en een RM. In FIFA blijft de beste manier om kansen te creëren door te proberen door de as te voetballen. Met het overtal dat je in deze formatie hebt ten opzichte van het centrale verdedigersduo van je tegenstander, kun je eenvoudiger tot kansen komen.

Beste formatie FIFA 23 #4: 4-5-1
© FIFA 23

Beste formatie FIFA 23 #5: 5-1-2-2

Tot slot sluiten we graag af met het ‘geheime wapen’ van FIFA 23. De 5-1-2-2-formatie is gloednieuw en het mag dan ook geen toeval heten dat deze formatie momenteel ijzersterk is. In deze formatie is een cruciale rol weggelegd voor je verdedigende middenvelder. Zorg ervoor dat je daar een middenvelder hebt staan met veel verdedigende kwaliteiten. Daarnaast moet je de wingbacks de taak meegeven om veelvuldig mee aan te vallen en ervoor zorgen dat je zowel een snelle als een balvaste spits voorin hebt lopen. Dan vliegen de jantjes je tegenstanders geheid om de oren.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog