Logo Voetbalblog
Dit zijn de 8 beste Nederlandse voetballers aller tijden
Marco van Basten of the Netherlands during a match

maart 2023 • Voetballers

Dit zijn de 8 beste Nederlandse voetballers aller tijden

Nederland heeft door de jaren heen veel geweldige voetballers voortgebracht, die de wereld hebben veroverd. In dit artikel presenteren wij de top 7 van de beste Nederlandse voetballers ooit.

Artikel verder na advertentie

In het kort:

  1. Johan Cruijff
  2. Marco van Basten
  3. Johan Neeskens
  4. Ruud Gullit
  5. Dennis Bergkamp
  6. Arjen Robben
  7. Frank Rijkaard
  8. Willem van Hanegem

1. Johan Cruijff

Johan Cruijff wordt beschouwd als de beste Nederlandse voetballer aller tijden. Hij won drie keer de Ballon d’Or, een prijs die wordt uitgereikt aan de beste voetballer van Europa. Cruijff is vooral bekend om zijn revolutionaire voetbalstijl, genaamd Total Football, waarin spelers flexibel en mobiel werden ingezet om de tegenstander te overrompelen.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Beste Nederlandse voetballers ooit: Johan Cruijff
© Pro Shots

2. Marco van Basten

Marco van Basten was een briljante spits die bekendstond om zijn indrukwekkende techniek en doelgerichtheid. Hij scoorde 218 doelpunten in 280 wedstrijden tijdens zijn carrière. Van Basten won drie keer de Ballon d’Or en scoorde het beroemde winnende doelpunt in de finale van het Europees kampioenschap van 1988.

Beste Nederlandse voetballers ooit:  Marco van Basten
© Pro Shots

3. Johan Neeskens

Johan Neeskens was een veelzijdige middenvelder die speelde in het legendarische Nederlands elftal van 1974. Hij scoorde in de finale van het WK van dat jaar tegen West-Duitsland en hielp Nederland naar de tweede plaats. Neeskens speelde ook voor Barcelona en won daar de Copa del Rey en de UEFA Cup.

Beste Nederlandse voetballers ooit: Johan Neeskens
© Pro Shots

4. Ruud Gullit

Ruud Gullit was een dynamische en krachtige middenvelder die speelde voor AC Milan en het Nederlands elftal. Hij won de Ballon d’Or in 1987 en scoorde twee doelpunten in de finale van de Europacup I van dat jaar tegen Steaua Boekarest. Gullit was ook een van de leiders van het Nederlandse elftal dat de halve finale van het WK 1990 bereikte.

Beste Nederlandse voetballers ooit:  Ruud Gullit
© Pro Shots

5. Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp was een technisch begaafde spits die beroemd werd om zijn verfijnde balbehandeling en koele afwerking. Hij scoorde 120 doelpunten in de Premier League en won drie titels met Arsenal. Bergkamp speelde ook voor het Nederlands elftal en scoorde het winnende doelpunt in de kwartfinale van het WK 1998 tegen Argentinië.

Beste Nederlandse voetballers ooit: Dennis Bergkamp
© Pro Shots

6. Arjen Robben

Arjen Robben was een getalenteerde aanvaller die speelde voor clubs als FC Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München. Hij won acht nationale titels en werd twee keer verkozen tot Nederlands voetballer van het jaar. Robben speelde ook voor het Nederlands elftal en scoorde ooit het winnende doelpunt in de Champions League-finale van 2013. voor Bayern München.

Beste Nederlandse voetballers ooit: Arjen Robben
© Pro Shots

7. Frank Rijkaard

Frank Rijkaard was een veelzijdige middenvelder die speelde voor Ajax, AC Milan en het Nederlands elftal. Hij won de Europacup I drie keer met AC Milan en speelde in het legendarische Nederlandse elftal van 1988 dat het Europees kampioenschap won. Rijkaard werd later een succesvol trainer, waarbij hij Barcelona naar twee Champions League-titels leidde en ook als bondscoach Saudi-Arabië en het Nederlands elftal diende.

Beste Nederlandse voetballers ooit: Frank Rijkaard
© Pro Shots

8. Willem van Hanegem

© Pro Shots

Willem van Hanegem was een Nederlandse middenvelder die speelde voor Feyenoord in de jaren 60 en 70. Hij stond bekend om zijn uitstekende passing en technische vaardigheden en was een belangrijk onderdeel van het winnen van de Europese beker voor Feyenoord in 1970. Na zijn tijd bij Feyenoord speelde Van Hanegem nog voor AZ en Chicago Sting in de Verenigde Staten. Hij wordt beschouwd als een van de beste middenvelders in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal en heeft later ook als trainer gewerkt.

Logo Voetbalblog