Logo Voetbalblog
De vaakst geblesseerde voetballers door de jaren heen

december 2022 • Voetbalnieuws

De vaakst geblesseerde voetballers door de jaren heen

Een verzwikte enkel, hamstringklachten of een gescheurde meniscus: veel voetballers hebben tijdens hun carrière te maken met blessures. Gemiddeld missen internationals hierdoor zelfs zo’n 32 wedstrijden in hun hele professionele sportloopbaan.

Onder spelers die ooit in het Nederlands elftal speelden gaat het om gemiddeld 37 wedstrijden. Met 238 gemiste wedstrijden is Arjen Robben de vaakst geblesseerde Nederlandse international. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van De UEFA, de FIFA en Transfermarkt.

Door het onderzoek van Independer werden voetbalblessures van alle spelers die onderdeel waren van een landenselectie, voor tenminste een WK- of een EK (kwalificatie)wedstrijd, in de kaart gebracht. In totaal gaat het om ruim 4.000 internationals die geboren zijn vanaf 1980. Van deze voetballers speelden 25 ooit voor het Nederlands elftal.

‘De man van glas’, een terechte bijnaam?

Arjen Robben kreeg tijdens zijn (inmiddels beëindigde) voetbalcarrière de bijnaam ‘de man van glas’. Deze bijnaam bleek niet onterecht. Robben heeft tijdens zijn professionele sportloopbaan namelijk 238 wedstrijden gemist door ziekte of een blessure. Belgisch international Thomas Vermaelen is de enige die meer wedstrijden heeft gemist.

  1. Thomas Vermaelen (België): 258 wedstrijden gemist door blessure
  2. Arjen Robben (Nederland): 238 wedstrijden gemist door blessure
  3. Marcos Rojo (Argentinië): 217 wedstrijden gemist door blessure
  4. Phil Jones (Engeland): 217 wedstrijden gemist door blessure
  5. Jack Wilshere (Engeland): 214 wedstrijden gemist door blessure

Andere Nederlandse internationals met veel gemiste wedstrijden zijn PSV middenvelder Marco van Ginkel (191) en voormalig PSV en sc Heerenveen middenvelder Stijn Schaars (177).

Blessures van onze huidige selectie

Ook onze eigen Oranje leeuwen ontkomen er niet aan. Virgil van Dijk was namelijk in totaal maar liefst 659 dagen geblesseerd. Dit kwam door 14 verschillende blessures. Ook bij spits Vincent Janssen liepen de getallen op: hij staat 560 dagen aangemerkt als geblesseerd, waardoor hij 94 wedstrijden moest laten lopen. Stefan de Vrij is in dit geval de negatieve koploper. Hij had scoorde met 26 blessures veruit het hoogst, en staat 677 dagen aangemeld als geblesseerd. Hierdoor heeft hij 111 wedstrijden niet kunnen spelen voor zijn club.

Wat zijn de meest voorkomende sportblessures?

Een scheuring in de spier of meniscus heeft over de jaren heen wereldwijd gezorgd voor de meeste gemiste wedstrijden. Het gaat hierbij om ruim 23.500 (!) wedstrijden in totaal. Ook een botbreuk, een verrekking en een operatie was in veel gevallen de oorzaak van het missen van een wedstrijd.

”Dit zijn natuurlijk enorme aantallen, maar in het amateurvoetbal liggen die aantallen hoger. Ik adviseer de ruim 1 miljoen Nederlanders die voetballen om goed na te denken over de zorgverzekering. Soms kan een aanvullende verzekering met dekking voor fysiotherapie heel verstandig zijn”, vertelt expert zorgverzekeringen Bas Knopperts.

“Stel je loopt een kuitblessure op en moet daarvoor vijf keer naar de fysio. Een behandeling kost al gemakkelijk 40 euro en dan krijg je een rekening van 200 euro in de bus,” aldus Independers expert zorgverzekeringen Bas Knopperts. “Een aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie kan soms al vanaf zeven euro in de maand. Kijk dus goed op een vergelijkingssite, dat kan nog maar tot en met 31 december. Daarna moet je weer een jaar wachten.”

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen kan het dat een nieuwe zorgverzekering er voordeliger uitziet. Bij het overstappen verzekering kan je ook zorgen dat je goed verzekerd bent voor vervelende blessures, bijvoorbeeld door te kiezen voor een aanvullende verzekering. Zo kan je zo snel mogelijk weer het voetbalveld op.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog