Logo Voetbalblog
Dit is de reden waarom Amsterdam maar één profclub heeft
© Pro Shots

augustus 2020 • Voetbalnieuws

Dit is de reden waarom Amsterdam maar één profclub heeft

Amsterdam mag dan een wereldstad zijn, qua profclubs staat onze hoofdstad er schraal op. Mokum telt één betaald voetbalclub en dat is natuurlijk Ajax. Toch is het niet zo gek lang geleden dat twee Amsterdamse clubs in de Eredivisie uitkwamen. Dat waren Ajax… en FC Amsterdam.

Artikel verder na advertentie

FC Amsterdam kwam voort uit een fusie van drie verenigingen: Blauw-Wit, DWS en De Volewijckers. De kersverse profclub werd in 1972 opgericht, speelde zijn wedstrijden in het Olympisch Stadion en was vastberaden de concurrentie met het grote Ajax aan te gaan.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Dat lukte best aardig, ondanks het feit dat FC Amsterdam met een chronisch geldgebrek kampte. Ajax werd in de beginjaren twee keer verslagen en Feyenoord één keer. Al in het eerste jaar werd Europees voetbal veiliggesteld. Over de grens sloeg de FC ook geen modderfiguur, door Internazionale en Fortuna Düsseldorf te verslaan.

Er liepen dan ook aardige spelers bij de club rond, waarvan vier het Nederlands elftal haalden. Dat was de bekende keeper Jan Jongbloed, maar ook Nico Jansen, Chris Dekker en Heini Otto.

Het feest was van korte duur, want de tweede profclub van Amsterdam degradeerde in 1978 uit de Eredivisie. Financiële problemen stapelden zich op en FC Amsterdam werd vier jaar later opgeheven. Ajax was wederom de enige profclub van Mokum.

Of daar ooit eentje bijkomt? Eens in de zoveel jaar wordt er een poging gedaan. De laatste club met snode plannen was ASV De Dijk uit Amsterdam-Noord. Maar dat was in 2017, toen de club nog Tweede Divisionist was en stuntte in de beker. Nu De Dijk twee keer achtereen is gedegradeerd, kunnen de profvoetbalplannen in de ijskast. En dus zal Ajax nog wel even alleenheerser blijven in Amsterdam.

Logo Voetbalblog