Logo Voetbalblog
9 bizarre voetbalregels waarvan je nog nooit had gehoord
© Pro Shots

mei 2024 • Voetbalnieuws

9 bizarre voetbalregels waarvan je nog nooit had gehoord

Als je eenmaal weet wat buitenspel is, is voetbal best eenvoudig te begrijpen. Zou je denken. Toch durven we te wedden dat zelfs de doorgewinterde voetbalfan niet op de hoogte was van deze obscure voetbalregels. Test je kennis!

1. Je kunt VOOR de aftrap al rood krijgen

Als je denkt dat je vrij spel hebt voor het eerste fluitsignaal heeft geklonken, denk dan maar twee keer na. Ook vóór de aftrap kan de scheids al met kaarten strooien. Zodra de arbiter het veldt betreedt is hij heer en meester. Dat ondervond Patrice Evra in 2017 aan den lijve toen hij een tegenstander schopte.

2. Je mag de wedstrijd starten met zeven spelers

Waarom je het in vredesnaam zou doen; geen idee. Toch is het officieel toegestaan om met zeven spelers aan de wedstrijd te beginnen. Mocht één van het zevental rood krijgen, dan is het wel gelijk gedaan en wordt de wedstrijd gestaakt.

3. Vreemde objecten op het veld zijn gewoon toegestaan

Volgens de officiële FIFA-regels hoeft de scheidsrechter het spel niet stil te leggen als er iets geks op het veld ligt (zoals een wc-rol). De KNVB stak daar wel een stokje voor, nadat Davy Klaassen een aansteker tegen zijn hoofd kreeg. Elk bierbekertje op het veld is nu reden om de wedstrijd te staken.

4. Een eigen goal uit vrije trap of ingooi telt niet

Het is onwaarschijnlijk dat het ooit gebeurt, maar mocht de bal door ongelofelijke pech vanuit een ingooi of vrije trap in eigen doel belanden, dan geldt de goal niet. De eigen goal wordt in dat geval een achterbal. Onderstaande eigen goal door de wind werd trouwens wel goedgekeurd.

5. Een strafschop in een shoot-out is pas voorbij als de bal stilligt

Voor een keeper is het stoppen van een strafschap een glorieus moment, maar dat betekent niet dat het gevaar geweken is. Als de bal tijdens een shoot-out doorrolt en alsnog in doel belandt, dan telt de penalty gewoon. Dit leek Ron Vlaar te overkomen op het WK 2014, maar zijn poging bleef net voor de doellijn stilliggen.

6. Bij strafschoppen mag de keeper het doel niet raken

Dat een doelman bij een penalty niet te vroeg de lijn af mag komen, weet je misschien wel. Maar wist je ook dat het aanraken van het net, de lat en de paal uit den boze is?

7. Spelers moeten twee meter van de ingooi staan

Dichterbij mag niet. Doe je dat wel, dan kan het pijnlijke gevolgen hebben, zoals je in onderstaande video ziet.

8. Een doelpunt met lekke bal telt niet

Nog zo’n situatie die zelden voor zal komen, maar mocht een bal zonder lucht in het doel belanden, dan gaat de goal niet door.

9. Een penaltynemer mag de bal niet binnenschieten als hij terugkomt van de lat of paal

Schiet een penaltynemer de bal tegen de lat of paal, dan moet iemand anders de rebound binnenschieten. Scoort hij zelf, dan gaat het doelpunt niet door.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog