Logo Voetbalblog
Voorbereidingen wereldbeker in Qatar

juli 2022 • Voetbalnieuws

Voorbereidingen wereldbeker in Qatar

Alle fans hebben het momenteel over de wereldbeker en blackjack fans zijn zeer opgewonden. De loting voor de Wereldbeker heeft het speelveld bepaald, ook al is de invitatielijst voor het toernooi van dit jaar in Qatar nog niet volledig. Maar zelfs als de teams nu weten tegen wie en wanneer ze zullen spelen, zijn er nog veel vragen over hoe de dingen zullen spelen in de eerste Winter World Cup van het voetbal.

Artikel verder na advertentie

Hier is een briefing over ’s werelds grootste sporttentoonstelling.

competitiewedstrijden

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

De overgang naar de winter zal niet alleen de competitie in Europa en elders verstoren, maar ook de lucratieve UEFA Champions League, en zal tot gevolg hebben dat de seizoenen vroeger moeten beginnen of later moeten eindigen, of allebei. Bij een WK in de winter zouden de profs die niet naar Qatar gaan, minder dan 800 spelers van over de hele wereld, een pauze halverwege het seizoen hebben die tot twee maanden zou kunnen oplopen, als de kampen en vriendschappelijke wedstrijden voor het toernooi en de rust na de beker worden meegerekend.

Fox Sports, dat honderden miljoenen dollars heeft betaald voor de uitzendrechten in de Verenigde Staten, zal een maand voetbalwedstrijden moeten inlassen rond een andere herfstsport die in die tijd van het jaar de aandacht opeist. Misschien heb je gehoord van de N.F.L.?

Hoeveel teams komen erin?

Een totaal van 32. Zij werden verdeeld in acht groepen van vier bij de loting, die met name niets bevatte dat leek op de traditionele Groep des Doods. De beste twee spelers in elke groep gaan door naar de ronde van 16. Daarna is de wereldbeker een rechtstreeks knock-outtoernooi.

Welke landen hebben zich gekwalificeerd?

Qatar kwalificeerde zich automatisch als gastheer, en tot nu toe hebben 29 andere ploegen zich daarbij aangesloten. Daaronder bevinden zich de meeste van de grootste teams uit Europa en Zuid-Amerika: Engeland en Duitsland, Brazilië en Argentinië, Frankrijk en Spanje.

Twee plaatsen blijven onaangewezen, en zullen komen van twee intercontinentale play-offs in juni: Costa Rica zal het in één wedstrijd opnemen tegen Nieuw-Zeeland, de overlevende van Oceanië, en Peru, het vijfde team uit Zuid-Amerika, zal het opnemen tegen een Aziatisch team, Australië of de Verenigde Arabische Emiraten.

Gaan Lionel Messi en Cristiano Ronaldo weg?

Ja

Argentinië, en Messi, kwalificeerde zich in november. Maar Portugal, en Ronaldo, moesten zich in het zweet werken voor een Europese play-off nadat het zijn gegarandeerde weg naar de finale in de groepsfase had verknoeid.

Wie zal er niet zijn?

Erling Haaland, bijvoorbeeld. (Noorwegen heeft zich niet gekwalificeerd.) Mohamed Salah. (Egypte verloor van Senegal op strafschoppen voor de tweede keer in een maand.)

Oh, en Italië. Maar dat is niet nieuw voor hen. De Italianen misten het toernooi van 2018 ook al.

Wanneer vinden de spelen plaats?

Qatar ligt in dezelfde tijdzone als Moskou. Dus welke strategie je ook gebruikt om vroeg op te staan (of laat op te blijven) voor de wedstrijden in 2018, zal ook deze keer werken. Maar het betekent wel dat de aftrap al om 4 uur ’s ochtends en niet later dan 2 uur ’s middags zal plaatsvinden.

Qatar, net als de andere bieders, stelde aanvankelijk voor om het toernooi in de normale zomerperiode te houden, en wuifde elke suggestie van tafel dat het dat niet zou kunnen doen met behulp van koeltechnologie die op dat moment nog niet bestond. Zoals The Times schreef op de dag van de stemming in 2010:

“Het bod van Qatar overwon de bezorgdheid over de hitte die daar in de zomer kan oplopen tot 120 graden. Ambtenaren zeggen dat ze stadions met airconditioning zullen bouwen, 4 miljard dollar zullen uitgeven om drie arena’s te verbeteren en negen nieuwe te bouwen in een compact gebied dat door een metrosysteem met elkaar verbonden is.”

Het heeft meer dan vier jaar geduurd, maar in 2015 kwam de FIFA, het wereldbestuur van het voetbal, uiteindelijk tot de conclusie dat een WK in de zomer bij temperaturen van 120 graden onnodige problemen zou kunnen opleveren (zoals bijvoorbeeld het overlijden van fans en spelers) en stemde ermee in om het toernooi te verplaatsen naar de relatief koelere maanden november en december.

Logo Voetbalblog