Logo Voetbalblog
Champions League-voorronde wordt ‘makkie’ voor kampioen
© Pro Shots

december 2017 • Voetbalnieuws

Champions League-voorronde wordt ‘makkie’ voor kampioen

PSV liep door een schandelijke verliespartij tegen een Kroatische laagvlieger Europees voetbal mis en Ajax legde het af tegen het Noorse Rosenborg. Toch zal Nederland zeker niet kansloos zijn, nu het zich volgend seizoen via een playoff-ronde moet plaatsen voor de Champions League.

Oké, op papier dan. Peter Nieuwenhuis, een wiskundige die de UEFA adviseert over de opzet van het miljardenbal, weet dat Ajax en PSV een beschermde status krijgen bij de loting.

“Dat betekent dat ze bijvoorbeeld clubs als Kopenhagen, Celtic of Basel niet kunnen treffen”, legt Nieuwenhuis uit aan nrc.next. “De overige clubs die in die finaleronde instromen zijn te doen, vooropgesteld dat Nederlandse clubs ophouden te klunzen. Ik denk dat de kans zeker tachtig procent is dat de kampioen van Nederland zich plaatst voor de hoofdfase.”

De horde voor de nummer twee, die maar liefst drie voorrondes moet overleven, is vele malen groter. Dat is ook te zien aan de laatste twaalf pogingen: alleen Ajax lukte het in 2010 om zich via de voorrondes te plaatsen.

Maar een Champions League winnen, dat zit er in Nederland waarschijnlijk nooit meer in. Daarvoor is het gat tussen de top en de subtop te groot geworden, zegt Nieuwenhuis. “De enige manier om hierop in te grijpen is het kapitalisme afschaffen. Maar de voetbalwereld heeft de kracht niet om dat te regelen. Dan moet je dat accepteren en een ander toernooi maken, waarin je de groten apart zet.”

Dit zijn beelden uit 2010, toen Ajax zich dankzij Luis Suarez voor de Champions League plaatste:

 

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog