Logo Voetbalblog
De meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis
© Pro Shots

maart 2023 • Voetbalshirts

De meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis

Voetbalshirts zijn niet alleen een kledingstuk voor de spelers, maar ook een symbool voor de club en de fans. Sommige shirts zijn echter iconischer dan andere, en hebben de tand des tijds doorstaan als klassiekers. Hier is onze top 10 van de meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis!

1. Het Braziliaanse shirt van 1970

Dit gele shirt met groene accenten en het Braziliaanse wapen op de borst is een symbool geworden voor het Braziliaanse voetbal. Het werd gedragen door de legendarische Pelé en zijn teamgenoten tijdens hun WK-overwinning in 1970.

Meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis: Brazilië 1970

2. Het Nederlandse shirt van 1988

Dit oranje shirt met de leeuw op de borst werd gedragen door het Nederlandse elftal tijdens hun overwinning op het EK van 1988. Het is sindsdien een symbool geworden voor de Nederlandse voetbalcultuur en wordt vaak geassocieerd met de ’totaalvoetbal’-stijl.

Meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis: Nederland 1988

3. Het Italiaanse shirt van 1982

Dit blauwe shirt met de Italiaanse adelaar op de borst werd gedragen door het Italiaanse elftal tijdens hun WK-overwinning in 1982. Het shirt is sindsdien een icoon geworden van de Italiaanse stijl en elegantie.

Meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis: Italië 1982

4. Het Manchester United-shirt van 1999

Dit rode shirt met de witte ‘V’ op de borst werd gedragen door het Manchester United-team dat de legendarische ’treble’ won in 1999. Het wordt vaak beschouwd als een van de mooiste voetbalshirts ooit gemaakt.

Meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis: Manchester United 1999

5. Het AC Milan-shirt van 1988

Dit rood-zwarte shirt met de Italiaanse vlag op de borst werd gedragen door het AC Milan-team dat de Europese beker won in 1988. Het shirt wordt nog steeds beschouwd als een van de meest stijlvolle en elegante shirts in de voetbalgeschiedenis.

Meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis: AC Milan 1988

6. Het Celtic-shirt van 1967

Dit groen-witte shirt met de klaver op de borst werd gedragen door het Celtic-team dat de Europese beker won in 1967. Het shirt heeft een iconische status gekregen vanwege de historische prestaties van het team en de Ierse roots van de club.

Meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis: Celtic 1967

7. Het Ajax-shirt van 1971

Dit rood-witte shirt met de Ajax-badge op de borst werd gedragen door het Ajax-team dat de Europese beker won in 1971. Het shirt wordt vaak geassocieerd met de ’totaalvoetbal’-stijl van het team en wordt nog steeds gezien als een van de meest iconische voetbalshirts ooit.

Meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis: Ajax 1971
© Pro Shots

8. Het Schotse shirt van 1978

Dit donkerblauwe shirt met het Schotse wapen op de borst werd gedragen door het Schotse elftal tijdens het WK van 1978. Het shirt wordt vaak geassocieerd met het legendarische Schotse team van die tijd en de onvergetelijke wedstrijd tegen Nederland (3-2 voor Schotland).

Meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis: Schotland 1978

9. Het FC Barcelona-shirt van 2010

Dit blauw-rode shirt met de verticale strepen werd gedragen door FC Barcelona tijdens hun UEFA Champions League-overwinning in 2010/11. Het shirt wordt geassocieerd met het legendarische trio in het team, bestaande uit Lionel Messi, Xavi en Andres Iniesta.

Meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis: Barcelona 2010

10. Het Liverpool-shirt van 2005

Dit rood-witte shirt met de Liverbird op de borst werd gedragen door het Liverpool-team dat de UEFA Champions League-finale in 2005 won na een legendarische comeback tegen AC Milan. Het shirt wordt beschouwd als een van de meest iconische voetbalshirts ooit vanwege deze historische overwinning.

Meest iconische shirts in de voetbalgeschiedenis: Liverpool 2005

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog