Logo Voetbalblog
Deze 10 dingen kun je in FIFA 18 verwachten

juni 2017 • FIFA-tips

Deze 10 dingen kun je in FIFA 18 verwachten

Het is alweer juni, dus nog maar een slordige drie maanden voor FIFA 18 in de winkels ligt! We weten dat Cristiano Ronaldo de posterboy is en de game op 29 september verschijnt. Welke veranderingen heeft EA Sports nog meer voor ons in petto?

10. Nieuwe competities

Nu de ene na de andere topspeler (en Nemanja Gudelj) naar het verre oosten verkast kan EA Sports kan eigenlijk niet meer om de Chinese Super League heen. Je kunt er donder op zeggen dat deze competitie in FIFA 18 speelbaar zal zijn; of we dat nu willen of niet. De Chinesen hebben er vast een zak geld voor over. Of twee.

Chinese superleague FIFA 18

© EA Sports

9. Nieuw hoofdstuk van The Journey

Het avontuur van Alex Hunter is een verfrissende en populaire toevoeging aan FIFA 17, en EA heeft het nieuwe seizoen al aangekondigd. Hoe dat nieuwe verhaal vorm krijgt is onbekend. Wel zei de EA-baas dat er nieuwe verhaallijnen en personages ontwikkeld worden.

10-grote-veranderingen-in-fifa-17-verhaalmodus

© EA Sports

8. Penalty- en vrije trappensysteem gaat op de schop

Nee, een doorslaand succes is het nieuwe vrije trappen- en penaltysysteem van FIFA 17 nooit geworden. Hoewel we het inmiddels redelijk onder controle hebben, lijkt je speler nog steeds een spontane aanval van polio te krijgen als hij op de penaltystip afrent. Er was bovendien een Youtube-tutorial van EA zelf nodig om de vrije trappen uit te leggen. Het zou gek zijn als dit systeem, na alle kritiek, hetzelfde blijft.

Zo krijg je nooit meer een vrije trap tegen in FIFA 17

© YouTube

7. Oh, en corners ook

Het ziet er zo veelbelovend uit: dat gele rondje waarmee je de plaats van je corner kunt bepalen. Na een paar keer proberen lijkt het meer gebaseerd op toeval dan precisie. Wij nemen tegenwoordig alleen korte corners, zodat je de bal tenminste normaal voor kan geven. Ook dit systeem is onhoudbaar in FIFA 18.

6. Weinig veranderingen in graphics

FIFA 17 is als eerste deel in de reeks gebouwd op de Frostbite-engine en dat geeft de look-and-feel van de game een flinke boost. Spelers zien er beter uit dan ooit (oké, behalve in de Eredivisie dan). De bijkomstigheid is ook dat het niet veel beter kan. EA zal misschien een beetje finetunen, maar verwacht in FIFA 18 geen schokkende verbeteringen in de graphics.

5-geweldige-veranderingen-demo-fifa-17-main

© EA Sports

5. Kleine veranderingen in de gameplay

Er wordt al jaren geklaagd over FIFA’s traagheid of de gekke fratsen die je digitale spelers soms uithalen, maar goed: ook in eerdere delen zagen we slechts kleine veranderingen in de gameplay. Een nieuwe manier van passen, een nieuwe manier van schieten, enzovoort. In FIFA 18 verwachten wij meer aandacht voor…

4. Slimmere spelers en snellere omzettingen

Let op onze woorden: EA zal in FIFA 18 meer aandacht besteden aan tactische omzettingen. Dat heeft alles te maken met aartsrivaal PES. In PES 2017 kun je met één druk op de knop moderne tactieken als Gegenpressing en Tiki Taka inzetten, waar we in FIFA al jaren vastzitten aanbeperkte settings als ‘high pressure’ en ‘ultra attacking’. Bovendien loont het in PES (in tegenstelling tot FIFA) niet om dezelfde tactiek lang te gebruiken: de AI van de tegenstander zal dat herkennen en zich er tegen wapenen. Het maakt PES een intelligenter spel dan FIFA, en dat kan EA niet op zich laten zitten!

5-geweldige-veranderingen-demo-fifa-17-4

© EA Sports

3. Virtual reality

Het is een belofte die maar niet ingelost wordt, maar bedrijven als Sony steken miljoenen in Virtual Reality. Nu FIFA 17 gebouwd is op een moderne engine, is de volgende stap om FIFA 18 uit te rusten met VR. Niet voor niets zei de EA-baas op een persconferentie dat FIFA 18 de ‘meest meeslepende FIFA’ ooit wordt. Een voetbalspel leent zich uitstekend voor VR: denk aan het spelen van een wedstrijd alsof je in het publiek zit, of als speler first-person door het veld rennen. We zijn nu al duizelig.

2. Ronaldo is nog steeds de beste

Hij staat op de cover van FIFA 18, won dit seizoen bijna alles wat er te winnen viel en is de kersverse Gouden Bal-winaar. Ronnie blijft in de nieuwe FIFA gewoon de allerbeste, met die kleine Argentijn in zijn kielzog.

Cristiano Ronaldo cover FIFA 18

© EA Sports

1. De gratis demo komt in september

Er zijn een aantal zekerheidjes in het leven: je gaat dood, je moet belasting betalen en de nieuwe FIFA komt in het najaar uit. Verwacht hem eind september in de winkels. De demo kun je twee weken eerder verwachten.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog