Logo Voetbalblog
Deze 5 vette dingen moet FIFA jatten van PES

juni 2017 • FIFA-tips

Deze 5 vette dingen moet FIFA jatten van PES

We wagen ons niet aan de vraag of PES beter is dan FIFA, maar deze features van de aartsrivaal zouden FIFA zeker niet minder maken. Lezen jullie mee, EA Sports?

5. De handelsmerken van grote spelers

Suarez en Neymar PES 2018

© YouTube

FIFA 18 mag zich dan rijk rekenen met alle club- en spelerslicenties, veel aandacht voor het individu is er niet. Spelers zijn regeltjes statistieken. Ja, Lionel Messi is beter dan Riyad Mahrez, maar een wezenlijk verschil voel en zie je niet tussen de twee spelers. De handelsmerken van voetballers komen veel meer terug in PES. Cristiano Ronaldo voelt echt als een explosieve krachtpatser en bij Arjen Robben herken je duidelijk zijn karakteristieke dribbel.

De kans dat dit verandert in FIFA 18: EA Sport introduceert ‘signature movement’, waardoor grotere spelers herkenbare eigenschappen hebben en zich meer onderscheiden van hun collega’s. Robben, kom er maar in met die wapperende handjes!

4. De sfeer

Sfeer PES 2017

© Konami

Hoewel FIFA de laatste jaren meer aandacht heeft besteed aan de atmosfeer van de stadions, voelt elke voetbalwedstrijd in de game nog altijd hetzelfde. In PES zie (en voel) je aan alles dat de WK-finale meer lading heeft dan een potje PEC Zwolle – Roda JC.

De kans dat dit verandert in FIFA 18: in de trailer van FIFA 18 is in ieder geval veel aandacht voor de magie van een kolkend voetbalstadion. Bij een goal gaan fans uit hun dak en zie je feestende spelers naar het publiek rennen.

3. Meer speelstijlen

Je kunt je een beetje afstemmen op jouw wensen, maar hoe je het ook wendt of keert, iedereen heeft in FIFA nagenoeg dezelfde speelstijl. Je passt wat rond tot de middellijn en hoopt dat je steekballetje bij de buitenspelers of je spits belandt. In PES is de tactiek tot in detail in te stellen, en als je daar geen rekening mee houdt wordt je zelfs door veel mindere teams verslagen. In PES 2017 kun je bovendien snel schakelen tussen moderne tactieken als gegenpressing en tiki-taka. Het leidt tot een verscheidenheid aan speelstijlen die je in FIFA niet ziet.

De kans dat dit verandert in FIFA 18: EA Sports heeft met veel tam-tam aangekondigd dat de grote teams in FIFA 18 een herkenbare speelstijl krijgen. Barcelona dus het tiki-taka, Bayern München zijn krachtige aanvallende voetbal en ja: Manchester United hun saaie verdedigende spel. Hoeveel je zelf kunt finetunen is onduidelijk.

Tactics PES 2017

© Konami

2. Champions League-rechten

Champions League PES 2017

© YouTube

De Champions League-licentie is al sinds jaar en dag in handen van PES, maar het voelt gek dat je in de populairste voetbalgame de magie van het miljoenenbal niet kunt herbeleven.

De kans dat dit verandert in FIFA 18: gaat niet gebeuren. De licentie blijft van PES.

1. Betere Career Mode

Carrieremodus PES 2017

© YouTube

PES doet in zijn carrièremodus veel dingen beter dan FIFA. Spelers ontwikkelen zich op een realistischere manier, en je wordt als coach serieus genomen. Prijzen pakken betekent aanbiedingen van betere clubs, terwijl je in FIFA bijna moet bedelen om bij een grotere ploeg aan de slag te gaan.

Ook het handelen in spelers heeft in PES meer diepgang, omdat je naast kwaliteit ook rekening moet houden met persoonlijke eigenschappen. Sommige spelers zijn een natuurlijke leider, anderen hebben meer team spirit. Ook visueel is de carrièremodus van PES aantrekkelijker. Versterk je je bijvoorbeeld met een sterspeler, dan volgt er een officiële presentatie (zie boven). In FIFA moet je het met een krantenkop doen.

De kans dat dit verandert in FIFA 18: kleine kans. Er is niets aangekondigd over aanpassingen in de carrièremode. EA Sports zet zijn kaarten op het nieuwe seizoen van The Journey.

Carieremodus PES 2017

© Konami

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog