Logo Voetbalblog
Bert Ronhaar? Kuipers? Het verhaal achter het neppe Oranje van FIFA 08

maart 2018 • FIFA-tips

Bert Ronhaar? Kuipers? Het verhaal achter het neppe Oranje van FIFA 08

FIFA een realistische voetbalgame? Dat was pakweg tien jaar geleden wel anders. Een conflict tussen EA Sports en de KNVB leidde ertoe dat gamers jarenlang een ronduit bizar Nederlands elftal onder de knoppen kregen.

Hoewel Oranje gezegend was met voetballers als Ruud van Nistelrooy, Edwin van der Sar en Wesley Sneijder, waren die allemaal onvindbaar in het spel. In plaats daarvan moest je het doen met fictieve spelers met bizarre namen. We noemen een Bert Ronhaar, Joep Maatjes en… Michelangelo van der Poel?

De skills van deze neppe Nederlanders kwamen wél overeen met echte Oranje-spelers. Zo was Hans de Noteboom qua statistieken een overduidelijke stand-in voor Ruud van Nistelrooy en leek Ronhaar sprekend op Robben. De Noteboom maakte later trouwens een comeback als scheidsrechter in de game.

Waarom EA Sports koos voor een nep Nederlands elftal? Een geldkwestie, uiteraard. Van der Sar en de broertjes De Boer klaagden in 2002 bij de KNVB dat hun beeltenissen onrechtmatig in FIFA werden gebruikt. Maar de zak geld die de voetbalbond vervolgens eiste, wilde EA niet betalen.

Het leidde ertoe dat Nederlandse gamers jarenlang hun lachen niet konden inhouden als ze Oranje onder ogen kregen. Het conflict werd vanaf FIFA 10 bijgelegd, waardoor je eindelijk met het ‘echte’ Nederlands elftal kon spelen. Dat maakt onderstaande Oranje-opstelling uit FIFA 08 niet minder grappig. Weet jij welke spelers er op de plek van hun fake vervangers horen?

Het verhaal van het Oranje van FIFA 08

© FIFAindex

 

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog