Logo Voetbalblog
Dit vond Evert ten Napel zelf van zijn tenenkrommende FIFA-commentaar

juli 2019 • FIFA-tips

Dit vond Evert ten Napel zelf van zijn tenenkrommende FIFA-commentaar

Het hing in de lucht en de kogel is door de kerk. Sierd de Vos en Jeroen Grueter nemen het FIFA-commentaar van Evert ten Napel en Youri Mulder over. Dat mocht tijd worden ook. De houterig ingesproken teksten van Evert hebben misschien een cultstatus, het blijft tijdens het spelen niet lang leuk. Veel FIFA’ers kozen dan ook standaard voor Engels.

Hoewel de 75-jarige commentator best in zijn nopjes is met zijn FIFA-bijdrage, erkent hij dat niet alles lekker klinkt. “Er gaat wel eens iets mis in het spel”, zegt hij tegen de NOS. “Maar dat is bij de navigatie van je auto natuurlijk ook zo. Veel van die zinnen zou ik in het echt natuurlijk nooit zo zeggen.”

Dat ligt vooral aan het feit dat Evert en co-commentator Youri Mulder zich aan een strikt script van EA Sports moeten houden. Vooral in het eerste jaar leverde dat problemen op. “Toen wilden ze dat we alles letterlijk gingen vertalen – en dat klonk natuurlijk helemaal nergens naar. Na wat bellen over en weer hebben ze toen ingestemd dat we onze eigen vertaling mochten maken.”

Die eigen draai aan het script is ook wel nodig. “Ik zie wel eens een papier voor me met zinnen en dan zeg ik: dat vind ik niks. Dat ga ik zo niet doen. Dat doe ik op mijn eigen manier”, vertelt hij aan KIJK TV.

Evert ten Napel en Youri Mulder

© Twitter

Het opnemen gebeurt in een kleine studio in Utrecht en duurt een weekje. Evert is vooral veel tijd kwijt aan het opnoemen van de spelersnamen. “En dan steeds in twee toonhoogten”, legt de verslaggever uit aan het AD. “Neutraal en, zoals de Engelsen zeggen, ‘fairly excited’, als er bijvoorbeeld een doelpunt lijkt aan te komen. Nou, een aanslag op je stem, hoor.”

Wat hij voor die noeste arbeid overgemaakt krijgt, wil hij niet zeggen. “Ik word gewoon per dag betaald, een net bedrag.”

Hij doet het al 10 jaar, terwijl zijn beroep als ‘echte’ sportverslaggever naar de achtergrond is verdwenen. Evert verslaat alleen nog wat Eredivisie-potjes bij FOX Sports en de jonge generatie kent hem vooral als FIFA-stem.

“Willen die jongens een handtekening. Of met me op de foto. Of moet ik een bal signeren. Wat ik natuurlijk allemaal graag doe: leuk”, vertelt hij. “Ik krijg nogal eens wat boze moeders achter me aan. Die zeggen: ik hoor uw stem de hele dag door de huiskamer tetteren. Blijkt dat die kinderen de hele dag dat spel zitten te spelen.”

Evert ten Napel met FIFA

© YouTube

Of Evert zelf wel eens een potje probeert? Zelden. “Ik heb het één keer geprobeerd maar stond meteen zeven-nul achter. Ik heb ook helemaal niks met games, of andere moderne elektronica. Bij mij thuis staat nog een videorecorder en die is, ha, al járen stuk.”

En nu wordt Evert dus definitief vervangen door Sierd en Grueter. Zelf is hij daar niet heel rouwig om, liet Ten Napel aan RTL Nieuws weten:”We vonden het na vijftien jaar wel mooi geweest. Het is een pittige klus die ons ieder jaar veel tijd kostte.” Dat gold ook voor Sierd. Hij bracht 94 dagen in de studio door voor zijn eerste FIFA-optreden.

https://twitter.com/elsierd/status/1149024933915320321

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog