Logo Voetbalblog
Verdedigen in FIFA 23: voorkom goals met 7 gouden tips
© EA Sports

november 2022 • FIFA-tips

Verdedigen in FIFA 23: voorkom goals met 7 gouden tips

Iedere FIFA-speler kent het wel: je overklast je tegenstander volledig, helpt kans op kans om zeep en tegen het einde krijg je hem zelf nog tegen. Niet omdat je niet goed bent in FIFA, maar omdat het spel niet doet wat je wilt. Niet getreurd, na deze 7 tips weet je precies hoe je moet verdedigen in FIFA 23:

  1. Stap niet te snel uit
  2. Gebruik jockey
  3. Vermijd de tackle
  4. Zet druk met tweede speler
  5. Onderschep passes
  6. Verdedig niet met drie man
  7. Snelheid is van levensbelang
Verdedigen met Alexander-Arnold in FIFA 23
© FIFA

Tip 1: stap niet te snel uit

Een van de meest gemaakte fouten is dat je niet geduldig maar te gretig verdedigt. Als de tegenstander op het middenveld aan de bal is, is het heel verleidelijk om de dichtstbijzijnde speler uit te laten stappen. Doe dit niet met je centrale verdediger! Door met een van de twee centralen uit te stappen, valt er automatisch een gat in je centrum. Als je het duel verliest of er wordt iemand in die ruimte weggestoken, ben je de Sjaak. In zo’n geval is het beter om de CV’s af te laten wachten en met een middenvelder te proberen hem aan te pakken, ondanks dat hij eventueel een achterstand heeft.

Tip 2: gebruik jockey

De belangrijkste tip om te verdedigen in FIFA 23 is dat je veelvuldig gebruikmaakt van de jockey. Door L2 (PlayStation) of LT (Xbox) in te drukken, neemt jouw verdediger een afwachtende en verdedigende houding aan. In deze mode loopt jouw speler in de verdedigende houding mee met de aanvaller. En bij een verkeerde bal pakt hij hem automatisch af, zonder dat je wat hoeft te doen.

Verdedigen met Van Dijk in FIFA 23
© FIFA

Wel moet je bepalen hoe ver je van je tegenstander af blijft tijdens het joykeyen. Hoe dichter erop, hoe groter de kans dat je hem afpakt, maar ook hoe groter de kans dat je wordt gepasseerd. Soms is afwachten beter in bepaalde situaties. Ook kun je de joykey-knop combineren met de sprintknop. Het voordeel is dat je een passeerbeweging van een speler die erlangs wil, eenvoudiger af kan stoppen. Het nadeel is dat je minder wendbaar bent voor de korte actie.

Lees ook deze onmisbare tips voor FIFA 23, om voortaan elk potje te winnen!

Tip 3: vermijd de tackle (zowel staand als sliding)

Door de komst van de joykey-functie is het een stuk minder aantrekkelijk geworden om te tackelen of slidings te maken. Onze tip is dan ook: doe dit niet te vaak. Als je een tackle inzet en de bal mist, ben je die speler kwijt. Met een sliding is dat gevolg nog eens extra groot. Probeer de bal zoveel mogelijk af te pakken door te joykeyen en tackle alleen als je zeker weet dat je het duel daarmee wint. Wel is er in FIFA 23 een nieuwe verdedigende functie: de harde sliding. Deze voer je uit met R1 + vierkantje of RB + X.

Tip 4: zet druk met de tweede speler

Vaak ben je met jouw verdediger in duel met de aanvaller, maar lukt het je maar niet om de bal af te pakken, ondanks dat je hem kort op de huid zit. Op dat moment is het verstandig om een tweede verdediger in te schakelen. Met de R1-knop (PS) of de RT-knop (Xbox) komt er een groen pijltje te staan boven de tweede speler die komt helpen druk zetten. Het voordeel is dat je een grotere kans hebt om de bal af te pakken. Het nadeel is, als de tegenstander eronder uitkomt, je zojuist met je tweede speler weg bent gelopen bij je man, waardoor daar veel ruimte is ontstaan.

Verdedigen in FIFA 23
© FIFA

Tip 5: onderschep passes

Nog een gouden tip is om bepaalde passlijnen dicht te lopen. Doordat je maar één speler tegelijk kunt zijn, kun je nooit alle passlijnen dichthouden. Er is er echter één die wel heel belangrijk is: de bal in de diepte door de as van het veld. Een groot deel van de goals in FIFA komt door een steekbal door het centrum van de verdediging heen. Op die manier staat een speler direct oog in oog met de keeper. Als je ziet dat een speler een loopactie in die ruimte maakt, zorg dan dat je met een middenvelder die passlijn dichtloopt. Dit geldt alleen voor de as, een dieptebal over de flanken is een stuk minder gevaarlijk.

Tip 6: verdedig niet met drie man

Voor veel FIFA-spelers klinkt het verleidelijk om met een extra middenvelder te spelen, maar een formatie met drie verdedigers raden we sterk af. Met vier of vijf verdedigers heb je altijd genoeg spelers voor de restverdediging, maar met drie achterop is de AI nog niet zo ver ontwikkeld dat hij jouw verdedigers (en middenvelders) de juiste keuzes laat maken in de omschakeling. Ook heeft 5-3-2 de voorkeur boven 3-5-2.

Verdedigen met snelheid in FIFA 23
© FIFA

Tip 7: snelheid is van levensbelang

De laatste tip is om genoeg snelheid in te bouwen in jouw team. Al tien jaar lang is snelheid de belangrijkste statistiek binnen FIFA en ook dit deel loont het om rappe gasten op te stellen. Zorg ervoor dat je geen verdedigers met minder dan 70 snelheid hebt staan en probeer minimaal één echt rappe centrale verdediger te hebben.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog