Logo Voetbalblog
Vijf keer op de paal schieten en alsnog verliezen: is FIFA 20 scripted?
© EA Sports

juni 2020 • FIFA-tips

Vijf keer op de paal schieten en alsnog verliezen: is FIFA 20 scripted?

Het komt elke FIFA 20-speler bekend voor: je bent duidelijk beter, maar verliest alsnog omdat jouw spits latjetrap tot kunst heeft verheven. Toeval? Of is er meer aan de hand? Veel spelers zijn ervan overtuigd dat EA Sports potjes manipuleert. FIFA 20 is scripted, zeggen kenners. Momentum is een andere benaming.

Momentum is in de ene game meer geaccepteerd dan de andere. Ga maar na: als je in Mario Kart achterop raakt pak je betere power-ups dan als je aan de leiding gaat. Daardoor hebben mindere spelers alsnog een kans om te winnen.

Bij FIFA zou dat op dezelfde manier werken. Als jij dik voorstaat geeft het spel je meer pech, waardoor je vaker mist. Andersom werkt het net zo: zit het tegen, dan geeft FIFA je meer power om de aansluitingstreffer te maken. Het verklaart waarom je de ene dag ‘on fire’ bent en op andere dagen niet vooruit te branden.

Op online platformen als Reddit wordt veel ‘bewijs’ aangeleverd dat FIFA scripted is. Van video’s waarin je een verdediger ziet misstappen, tot complete stukken code uit het spel. In een deel van de FIFA 17-code werd een verwijzing naar het woord momentum ontdekt, in combinatie met de team chemistry en gemiddelde rating van spelers. Wat dat precies betekende was echter niet duidelijk – het zou ook gewoon over computer-tegenstanders kunnen gaan.

Is FIFA 20 scripted (momentum)

© EA Sports

Keihard bewijs is er dus niet. EA Sports heeft altijd ontkend dat momentum daadwerkelijk is ingebouwd. “Er zit zeker geen scripting in FIFA”, was FIFA-producer Aaron McHardy stellig tegenover een blog. “Sommige race-games doen het om de races spannend te houden, maar wij doen het niet.”

Het weerhoudt FIFA’ers er niet van zich, ieder jaar opnieuw, te beklagen over de slechte balans van de game. Sommigen stellen zelfs dat scripting in FIFA 20 is verergerd, door de introductie van ‘decisive moments’. Dit gameplay-element zorgt voor fysieke één-op-één-situaties, die de doorslag geven in een wedstrijd. In werkelijkheid zou het er toe leiden dat de game een soort roulette wordt en nóg oneerlijker is.

Scripted of niet, gamers laten FIFA 20 allesbehalve links liggen. De game was twee weken na de release meer dan tien miljoen keer aangeschaft. De aankopen in het spel (zoals FUT-kaartjes) leverden EA Sports in een kwartaal één miljard(!) op. Kun je klagen niet het beste met je portemonnee doen?

 

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog