Logo Voetbalblog
Waarom werden deze 5 omstreden voetballers nooit uit FIFA gehaald, net als Van Basten?

december 2019 • FIFA-tips

Waarom werden deze 5 omstreden voetballers nooit uit FIFA gehaald, net als Van Basten?

Marco van Basten riep vorige week iets dat hij niet had moeten roepen, daar is iedereen het over eens. EA Sports nam keiharde maatregelen en verwijderde de voetballegende uit FIFA 20. Daar kun je van vinden wat je wilt, maar consequent is het niet echt. Want hadden deze omstreden voetballers de afgelopen jaren óók geen ban uit het spel verdiend?

1. Luis Suarez

Omstreden voetballer Luis Suarez
© Pro Shots

De rust zelve zal hij nooit worden, maar voor Suarez-maatstaven gedraagt hij zich de afgelopen jaren keurig. Er waren immers tijden dat de aanvaller regelmatig een hap uit een tegenstander nam. Wie herinnert zich niet het moment op het WK 2014, toen een withete Suarez zijn tanden in Italië-verdediger Giorgi Chiellini zette? De FIFA gaf hem een schorsing van maanden, maar in de gelijknamige voetbalgame was hij gewoon terug te vinden. Naast de bizarre bijtincidenten kwam Suarez in opspraak om racistisch taalgebruik richting Patrice Evra. Dat leverde hem acht wedstrijden schorsing op, maar niet zijn plek in FIFA.

2. Joey Barton

Omstreden voetballer Joey Barton
© Pro Shots

Ex-voetballer Joey Barton was meer dan een decennium lang in FIFA te vinden, met prima statistieken. Zijn statistieken naast het veld zijn minder fraai. Op de Wikipedia-pagina van de middenvelder is een waslijst aan schandalen te vinden. Barton werd in 2008 twee keer veroordeeld voor mishandeling en was betrokken bij matchfixing-schandalen. Geen lekker voorbeeld voor de jeugd, dachten wij zo. Het was voor EA nooit een reden om Barton uit FIFA te halen.

3. Mario Balotelli

Omstreden voetballer Mario Balotelli
© Pro Shots

Er waren tijden dat er elke week iets te melden was over Mario Balotelli. Waar moeten we beginnen? De Italiaan gooide ooit dartpijltjes naar jeugdspelers van Manchester City, ging op de vuist met zijn voormalige coach Robert Mancini en werd in 2010 gefotografeerd met Italiaanse mafiosi. Ook Balotelli neemt zijn voorbeeldfunctie niet echt serieus. Toch bleef een ban uit FIFA hem bespaard.

4. Diego Maradona

Omstreden voetballer Maradona
© Pro Shots

De Argentijnse voetballegende werd met veel bazuingeschal als FIFA Icon geïntroduceerd, maar is misschien wel het slechtste voorbeeld voor de jeugd ooit. We kunnen incidenten uit het verleden oprakelen, bijvoorbeeld het feit dat hij journalisten beschoot of een WK speelde met drugs in zijn mik. Maar er zijn zat recente voorbeelden van wangedrag. Bijvoorbeeld zijn optreden op het WK 2018, tijdens een wedstrijd van Argentinië. De ex-aanvaller, duidelijk onder invloed, toonde beide middelvingers op live tv. Het was geen reden voor een ban uit FIFA 18.

5. John Terry

Omstreden voetballer John Terry
© Pro Shots

Hij was captain van het Engelse elftal, maar ook John Terry beging in zijn carrière vele zonden. Zo moest de ex-verdediger in 2012 voor de tuchtraad van de FA verschijnen omdat hij een zwarte tegenstander racistisch had bejegend. Zijn meest beruchte daad stamt echter uit 2010. Terry zou een affaire hebben gehad met de vrouw van Wayne Bridges, zijn toenmalige Chelsea-teamgenoot. Het incident kostte hem de aanvoerdersband van Engeland, maar niet zijn plek in FIFA.

Wél gedelete: ontuchtpleger Adam Johnson

Omstreden voetballer Adam Johnson
© Pro Shots

Voormalig Sunderland-middenvelder en Engels international Adam Johnson werd in 2016 veroordeeld voor ontucht met een 15-jarige. In dit geval besloot EA Sports wél om de voetballer te verwijderen, al had dat wat voeten in de aarde. EA beweerde dat Johnson verwijderd was,  maar mensen zagen de Engelsman nog steeds in hun team opduiken. Na een software-update leek Johnson daadwerkelijk verdwenen.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog