Logo Voetbalblog
De 10 grootste culthelden uit de Eredivisie ooit

maart 2023 • Voetballers

De 10 grootste culthelden uit de Eredivisie ooit

In de Eredivisie hebben door de jaren heen veel bijzondere spelers gespeeld die door fans zijn uitgeroepen tot culthelden. Spelers die niet per se de beste voetballers waren, maar door hun eigenzinnige speelstijl, karakter of prestaties buiten het veld de harten van supporters hebben gestolen. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van tien culthelden die ooit in de Eredivisie hebben gespeeld.

1. Ricky van den Bergh

De voormalig middenvelder van onder andere ADO Den Haag en FC Twente stond bekend om zijn harde schoten en bijzondere kapsels. Hij was een favoriet van de supporters vanwege zijn harde werk en toewijding op het veld.

Top tien culthelden: Ricky van den Bergh
© Pro Shots

2. Wim Kieft

De voormalig spits van Ajax en PSV scoorde veel doelpunten in de Eredivisie en was een belangrijk onderdeel van het Nederlands elftal tijdens het EK van 1988. Kieft was niet alleen bekend om zijn voetbaltalent, maar ook om zijn openheid over zijn persoonlijke problemen met drugs en alcohol.

Top tien culthelden:  Wim Kieft
© Pro Shots

3. Jan van Halst

De voormalige middenvelder van FC Twente was een echte clubman. Hij speelde bijna 400 wedstrijden voor de Tukkers en was later ook actief als technisch directeur van de club. Van Halst stond bekend om zijn harde werken en zijn nooit opgevende mentaliteit op het veld.

Top tien culthelden: Jan van Halst
© Pro Shots

4. Bart Vriends

Bart Vriends heeft niet alleen ooit in de Eredivisie gespeeld, maar speelt daar nog steeds! De huidige verdediger van Sparta Rotterdam werd geboren in Rotterdam en speelde ook voor Excelsior en Go Ahead Eagles. Hij staat bekend om zijn harde tackles en verdedigende kwaliteiten, waardoor hij geliefd is bij de supporters van zijn clubs.

5. Theo Janssen

De voormalig middenvelder van Vitesse, FC Twente en Ajax was niet alleen bekend om zijn voetbaltalent, maar ook om zijn humor en eigenzinnigheid. Hij stond bekend om zijn harde schoten en vrije trappen en werd al snel een cultheld bij FC Twente en later ook bij Ajax.

Top tien culthelden:  Theo Janssen
© Pro Shots

6. Kees Kwakman

De ex-verdediger van FC Volendam en FC Groningen stond bekend om zijn onconventionele speelstijl. Hij was niet alleen een goede verdediger, maar ook een goede passer en scoorde regelmatig doelpunten. Kwakman werd geliefd bij de supporters vanwege zijn humor en toewijding op het veld.

Top tien culthelden: Kees Kwakman
© Pro Shots

7. Piet Keur

De voormalig spits van Feyenoord, Ajax en Sparta Rotterdam was een van de meest kleurrijke voetballers van zijn tijd. Hij stond bekend om zijn eigenzinnige karakter en zijn gewoonte om na het scoren van een doelpunt zijn shirt uit te trekken en weg te gooien. Keur was ook een belangrijke speler in het Feyenoord team dat in 1984 de UEFA Cup won.

Top tien culthelden: Piet Keur
© Pro Shots

8. Luc Nilis

De oud-spits van PSV was een van de beste voetballers van zijn tijd. Hij was bekend om zijn elegante speelstijl en scoorde regelmatig belangrijke doelpunten voor zijn team. Helaas werd zijn carrière bij PSV abrupt beëindigd vanwege een gruwelijke blessure tijdens een interland voor België. Ondanks zijn korte carrière bij PSV, wordt hij nog steeds herinnerd als een cultheld bij de supporters van de club.

Top tien culthelden: Luc Nilis
© Pro Shots

9. Hyun-Jun Suk

Hyun-Jun Suk is een Zuid-Koreaanse voetballer die tussen 2009 en 2014 in de Eredivisie speelde voor FC Groningen, Ajax en NAC Breda. Ondanks dat hij niet altijd in de basis stond, heeft hij toch een cultstatus verworven onder de supporters van FC Groningen en NAC Breda. Suk was een zeer technische speler met een goede traptechniek en een uitstekend gevoel voor doelpunten. Hij was ook bekend om zijn opvallende kapsels en bijzondere uitspraken in interviews. Zijn meest memorabele moment in de Eredivisie was wellicht zijn hattrick voor FC Groningen in de Derby van het Noorden tegen sc Heerenveen in 2010.

Top tien culthelden:  Hyun-Jun Suk
© Pro Shots

10. Ron Vlaar

De voormalig verdediger van AZ en Feyenoord was een belangrijke speler in het Feyenoord team dat in 2008 de KNVB Beker won. Hij stond bekend om zijn harde tackles en was een van de meest geliefde spelers bij de supporters van Feyenoord. Vlaar werd later ook een belangrijke speler bij AZ en het Nederlands elftal.

Top tien culthelden: Ron Vlaar
© Pro Shots

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog