Logo Voetbalblog
Adidas en de voetbal revolutie

januari 2017 • Voetbalnieuws

Adidas en de voetbal revolutie

Trainers en spelers “vandaag de dag” zijn een stuk eigenwijzer dan voorheen, het spel is veranderd. Het is sneller, sterker en slimmer geworden. Adidas spreekt van een voetbal revolutie. Hun doel is simpel: de beste voetbalschoenen maken voor de beste voetballers. Het merk heeft afstand gedaan van al hun oorspronkelijke collecties: de F50, de Predator, de Nitrocharge en de 11 Pro. Adidas wil meegaan met de tijd. De tijd van vernieuwing en eigenzinnigheid. Hier horen nieuwe voetbalschoenen bij. Speciaal voor twee type spelers hebben zij twee collecties ontworpen: X en Ace, voor chaos en controle. Met deze innovatieve Adidas voetbalschoenen willen zij de concurrentie een stap voor zijn.

Pep Guardiola als de inspirator

Deze nieuwe manier van denken is grotendeels gebaseerd op de filosofie van coach Pep Guardiola. Door velen gezien als een genie binnen het voetbal. Volgens Guardiola heb je in een winnend team twee soorten spelers nodig.

Enerzijds, de intelligente speler. De speler met een sterke visie. Altijd denkend aan het teambelang en telkens op zoek naar de creatieve oplossing. Een architect, die door zijn manier van spelen de controle over de wedstrijd naar zich toe kan trekken. Het team kan laten domineren. Hij die de wedstrijd leest en aanvoelt. Technisch bekwaam is, met een uitmuntende balcontrole. Hij die te allen tijde het overzicht bewaakt.

Anderzijds, de grillige speler. De speler die voor chaos zorgt. Op het instinct vertrouwt en het talent heeft om een wedstrijd uit het niets te kunnen beslissen. Hij met zijn uitzonderlijke acties en onberekenbare prestaties. Als je hem de vrijheid geeft, zo zegt Guardiola, dan is hij niet te houden en staat er geen limiet op. Zijn onvoorspelbaarheid zorgt voor kansen en doelpunten, die niemand ziet totdat ze het zien. Het is de speler die excelleert wanneer niemand het verwacht. Twee type spelers dus. De grillige speler en de intelligente speler, chaos en controle. Je hebt ze allebei nodig om succesvolle teamprestaties te kunnen leveren op het veld. Volgens één van de beste trainers ter wereld en één van de grootste sportmerken uit de geschiedenis, heb je met een mix van deze spelers goud in handen.

Een buitenaardse collectie

Is er toch meer nodig voor een winnend team dan chaos en controle? Volgens Guardiola en Adidas vormen deze twee karakteristieken de basis voor succes. Toch voegen ze hier graag een “buitenaardse” categorie aan toe. Voor als je buitengewoon succes wilt boeken. Een speler van een andere planeet. Een tovenaar op het veld. Hedendaags is dat Lionel Messi. De kleine Argentijn als de dribbelkoning van het heelal. Hij brengt magie op het veld, met zijn onwaarschijnlijke dribbels en wonderschone goals. Een type voetballer buiten de boeken. Messi is wereldwijd bekend en wordt door velen gezien als dé beste voetballer aller tijden. Adidas heeft daarom besloten om een speciale collectie toe te wijden aan deze grootheid binnen het voetbal. De Adidas Messi voetbalschoenen als standbeeld voor een held, dat is het statement. Speciaal ontworpen voor spelers die de realiteit een andere dimensie geven.

Waar het allemaal gebeurt

Het Adidas Lab. Daar werken mensen aan de nieuwste ontwikkelingen, gepassioneerd door het voetbal. Zij hebben de toekomst in gedachten en zien het heden als vooruitgang. Iedere dag worden er stappen gemaakt. Alles houden zij in de gaten. Waar gaat het voetbal naartoe? Hoe presenteren spelers zich, op én buiten het veld? Op zoek naar antwoorden treden zij in discussie met wereldsterren. Spelers, coaches en experts. Samen werkt men aan de ideale schoen voor twee type spelers: de grillige speler en de intelligente speler. Chaos en controle. Innovaties volgen elkaar op. Sommige zie je nooit meer terug en andere worden doorontwikkeld. Op zoek naar de voetbalschoen die perfect aansluit op de gedeelde visie. De visie van coaches en spelers. Hun feedback geeft Adidas de mogelijkheid om collecties te verfijnen en de schoenen constant te verbeteren. Zonder deze samenwerking was het doel om de hedendaagse voetballer te bereiken nooit geslaagd. Het woord controle zit verworven in de Adidas Ace voetbalschoen, net zoals het woord chaos verworven zit in de Adidas X voetbalschoen. De Adidas Ace collectie is er voor spelers als Oscar van Chelsea, Paul Pogba van Manchester United en James Rodriguez van Real Madrid. Zij spelen hierop. Puur gemaakt voor controle. Controle over je bewegingen en controle over de bal. De Adidas X voetbalschoen daarentegen, is ontworpen voor spelers die het initiatief durven nemen en chaos creëren bij de tegenstander. Een schoen voor snelle en beweeglijke spelers, zoals Luis Suarez, Gareth Bale en Arjen Robben. Explosieve spelers, die op een dominante manier telkens de grens opzoeken om de wedstrijd open te breken. De schoen ondersteunt hen hierin. Gemaakt om de volgende beweging altijd snel en soepel uit te kunnen voeren. Ook het uiterlijk draagt bij. Zo is er een flitsend design gekoppeld aan de collectie, waardoor de speler bij voorbaat al een stempel drukt. De schoen is een en al chaos en straalt dit uit op het veld.


Het resultaat? Adidas heeft voetbalschoenen ontworpen die perfect aansluiten bij het hedendaagse voetbal. Gebaseerd op het moderne voetbal, op twee type spelers en als uitzondering op “een buitenaardse speler”. Graag laten wij ons inspireren door merken als Adidas, spelers als Messi en coaches als Guardiola. Zij zorgen voor de schoenen en de schoenen zorgen voor ons. Op de velden heerst een revolutie en jij voetbalt mee. Chaos of controle? Draag jij X of Ace? Of misschien wel Messi?

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog