Logo Voetbalblog
De enige Ajax-coach die kampioen werd met lelijk countervoetbal
© Pro Shots

januari 2018 • Voetbalnieuws

De enige Ajax-coach die kampioen werd met lelijk countervoetbal

Het laatste Ajax-succes is alweer vier jaar geleden. Vier jaar geleden! Hoog tijd voor een nieuwe schaal, vinden ze in Amsterdam, en daar moet Erik ten Hag voor zorgen.

De nieuwe Ajax-coach heeft een onorthodoxe voetbalvisie, maar de kans dat hij het zo bont maakt als zijn voorganger Tomislav Ivic is klein. Deze Kroaat werd in 1976 naar Ajax gehaald, toen de club eveneens in een moeilijke fase zat. Johan Cruijff was in 1973 vertrokken; direct het laatste jaar dat een prijs werd gewonnen.

Spoiler-alert: het lukte Ivic om de kampioensschaal in 1977 weer naar Amsterdam te halen. De coach deed dat echter door werkelijk alle Ajax-waarden uit het raam te kieperen. Het attractieve voetbal – of de Hollandse school – werd ingeruild voor betonvoetbal.

De enige Ajax-coach die kampioen werd met lelijk countervoetbal

© Nationaal Archief

“Wat willen jullie? Lekker voetballen voor de lol, maar wel vaak verliezen, of kampioen worden?” legde hij zijn selectie volgens Ajax.nl voor.

De ploeg koos voor het laatste en Ajax ging spelen zoals Oranje dat op het WK van 2014 deed: met vijf verdedigers en één spits. Oudgedienden Wim Suurbier, Barry Hulshoff en Ruud Krol vormden het verdedigend blok. Het was maar goed dat Cruijff weg was, want die zou van de formatie gegruwd hebben.

Ruud Geels in duel met Johan Derksen

Ruud Geels, hier in duel met Johan Derksen. © Nationaal Archief

Hoewel Tomislav Ivic door zijn stijl de bijnaam ‘Tom-is-laf-Ivic’ kreeg van de fans, boekte hij wél resultaat. Ondanks vijf nederlagen – zoals een pijnlijke verliespartij tegen Go Ahead Eagles – counterde Ajax zich naar voldoende punten voor de landstitel. 52, om precies te zijn.

Goalgetter Ruud Geels bleek het grootste wapen in de omschakeling: hij maakte er dat seizoen 34.

De kampioenswedstrijd tegen stadsgenoot FC Amsterdam werd met 3-2 gewonnen, waardoor Ajax de 17e kampioensschaal in de lucht mocht houden. Een groot feest werd dat niet, te meer omdat Ajax nog bijna een 3-0 voorsprong weggaf.

Daarnaast waren er maar 15.000 man aanwezig in het Olympisch stadion, regende het pijpenstelen en was zelfs Ivic niet blij. “Mooi zo’n kampioenschap binnenhalen”, tekent Ajax.nl op uit de mond van de coach. “Maar ik ben het nu alweer vergeten.”

In zijn tweede seizoen liet de Kroaat Ajax meer pressievoetbal spelen, maar voor hem bleek de koek wel op. Ajax werd in 1978 tweede achter PSV en strandde in de kwartfinale van de Europa Cup I tegen Juventus. Ivic vertrok aan het einde van het seizoen.

Het betekende niet het einde van zijn loopbaan. Integendeel: door landstitels met zowel Anderlecht (1981), FC Porto (1988) en Olympique Marseille (1992) is zijn erelijst indrukwekkend. Hij overleed in 2011 op 77-jarige leeftijd.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog