Logo Voetbalblog
‘De spelers met de meeste banktijd’

mei 2018 • Voetbalnieuws

‘De spelers met de meeste banktijd’

Welke spelers hebben dit jaar de meeste tijd op de bank van hun club doorgebracht? We zoomen in dit artikel in op de Europese topcompetities en met name kijken we naar de Pro League in België. Welke spelers maakten van al die wedstrijden de minste minuten en waren er dit seizoen voornamelijk om de bank warm te houden?

In deze studie van Bwin is te lezen dat verschillende spelers in totaal meerdere dagen op de bank zaten bij hun club afgelopen seizoen. De meeste spelers kwamen in totaal slechts enkele uren in actie, en soms zelfs minder dan dat. Gekeken is naar het aantal minuten op de bank en het percentage ten opzichte van vorig seizoen.

De speler met de meeste bank-uren in België is Alessie Castro-Montes van Eupen. Hij zat afgelopen seizoen in totaal  1 dag, 17 uur en 35 minuten op de bank van zijn club. Gjoko Zajkov van Chalerois staat op een tweede plek, maar zat ruim 3 uur minder op de bank. De top drie wordt afgesloten met Odeni George, clubgenoot van Castro-Montes bij Eupen.

Een ander record staat op naam van Sebastien Bruzzese, speler van KV Kortrijk. Hij heeft de meeste wedstrijden als bankzitter achter zijn naam, namelijk zeventien. Dat is in totaal 25,5 uur.

Het aantal wedstrijden dat spelers in België gemiddeld op de bank zitten wijkt niet veel af van de andere Europese competities. Ook in bijvoorbeeld de Bundesliga, de Premier League en de Spaanse Liga zijn er spelers die meer dan vijftien duels vanaf de bank toe moesten kijken dit seizoen.

We zien in de grote competites voornamelijk spelers van kleinere clubs die enkele van hun krachten maar nauwelijks gebruiken. Dominic Solanke van Liverpool is een uitzondering, maar verder bestaat de top tien uit Engeland voornamelijk van spelers uit het rechterrijtje. Alleen Yaya Touré staat als topper nog in de top tien.  Vorig seizoen zat hij slechts 17% op de bank, maar dit seizoen moet hij in 95% van de gevallen toekijken.

De bekendste naam in Spanje is spits Fernando Torres. El Nino, zoals zijn bijnaam luidt, zit bij Atletico Madrid met regelmaat op de bank, zeker sinds de terugkeer van Diego Costa. Met Toni Lato en Nemanja Maksimovic heeft Valencia zelfs twee spelers bij de eerste vijf. Bij Napoli in Italië is hetzelfde aan de hand. De grootste uitdager van Juventus gebruikte Middenvelders Adam Ounas en Marko Rog dit seizoen maar nauwelijks.

Toch is er voor mannen die erg vaak op de bank zitten nog hoop. Ongeveer een jaar geleden zat Burnley speler James Tarkowski namelijk ook veelvuldig op de bank bij zijn club. Hij stond zelfs bovenaan de lijst van spelers met de meeste bankuren van de Premier League. Nu, slechts een jaar later, is hij vaste basisspeler bij zijn club en heeft hij het geschopt tot de nationale ploeg van Engeland.  Geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten voor de Castro-Montessen, Zajkovs en  Georges van deze wereld. Het kan er namelijk over een jaar heel anders uitzien.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog