Logo Voetbalblog
De zeven slechtste trainers van Ajax deze eeuw
© Pro Shots

maart 2024 • Voetbalnieuws

De zeven slechtste trainers van Ajax deze eeuw

Ajax, een van de meest succesvolle voetbalclubs in Nederland, heeft door de jaren heen vele legendarische trainers gekend. Helaas waren er ook enkele trainers die niet in staat waren om het beste uit het team te halen. In dit artikel kijken we naar de vijf slechtste Ajax-trainers van deze eeuw, die worstelden met prestaties, tactiek en het behalen van successen.

In het kort:

  1. Maurice Steijn
  2. Alfred Schreuder
  3. Jan Wouters
  4. Co Adriaanse
  5. Danny Blind
  6. Marco van Basten
  7. Marcel Keizer

1. Maurice Steijn

Door in zeven Eredivisiewedstrijden slechts vijf punten te behalen (een gemiddelde van 0,71), is Maurice Steijn veruit de slechtste trainer uit de Ajax-geschiedenis. De Hagenees verbrak daarmee een record uit 1956(!). Interim-trainer Bobby Haarms kwam destijds in vijf duels slechts tot een puntengemiddelde van 1.

2. Alfred Schreuder

Ook de voorganger van Steijn kon het niet bolwerken in Amsterdam. Alfred Schreuder behaalde in achttien eredivisiewedstrijden gemiddeld 1,89 punt per wedstrijd, en dat maakt hem één van de slechtste Ajax-coaches in de geschiedenis. Schreuder werd ontslagen na een gelijkspel tegen FC Volendam. Ajax had toen zeven keer op rij niet gewonnen.

3. Jan Wouters

Jan Wouters, voormalig speler van Ajax, slaagde er helaas niet in om zijn succes als speler te evenaren als trainer. Zijn tactische benadering bleek ontoereikend en het team leed onder inconsistent spel. Hoewel Wouters bekendstond om zijn toewijding, miste hij de finesse en het vermogen om Ajax naar gewenste resultaten te leiden.

De vijf slechtste trainers van Ajax: Jan Wouters
© Pro Shots

4. Co Adriaanse

Co Adriaanse, geprezen om zijn innovatieve aanpak, kon zijn stempel niet drukken als Ajax-trainer. Zijn rigide speelstijl en conflicten met spelers zorgden voor onrust in het team. Onder zijn leiding werden belangrijke kansen gemist en bleven de gewenste successen uit. Adriaanse bleek niet in staat om een harmonieuze en succesvolle omgeving te creëren.

5. Danny Blind

Danny Blind, een voormalig succesvol speler bij Ajax, kon zijn glorie niet evenaren als trainer. Ondanks enkele veelbelovende momenten, werd zijn periode gekenmerkt door een gebrek aan stabiliteit en consistentie in het spel van Ajax. Blind kon de hoge verwachtingen niet waarmaken en slaagde er niet in om het team naar succes te leiden.

De vijf slechtste trainers van Ajax: Danny Blind
© Pro Shots

6. Marco van Basten

Marco van Basten, een legendarische voetballer, werd met veel verwachtingen als trainer bij Ajax verwelkomd. Helaas bleef zijn tijd bij de club ver achter bij de verwachtingen. Het spel was vaak saai en voorspelbaar, en Ajax eindigde op een teleurstellende vijfde plaats in de Eredivisie. Bovendien werden er in de Europa League en de KNVB Beker vroegtijdig uitschakelingen geleden. Van Basten slaagde er niet in om een consistente en succesvolle speelstijl te implementeren, wat resulteerde in zijn vertrek na slechts één seizoen, pannenkoek.

De vijf slechtste trainers van Ajax: Marco van Basten
© Pro Shots

7. Marcel Keizer

Marcel Keizer, hoewel aanvankelijk veelbelovend, had een moeilijke tijd als Ajax-trainer. Ondanks een goede start en enkele overwinningen, werd zijn tactische aanpak in twijfel getrokken. De resultaten werden inconsistent en het gebrek aan progressie leidde uiteindelijk een bliksemontslag. Keizer slaagde er niet in om het team naar het gewenste niveau te tillen.

De vijf slechtste trainers van Ajax: Marcel Keizer
© Pro Shots

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog