Logo Voetbalblog
Deze 10 spelers gingen van Ajax naar Feyenoord (en andersom)
© Pro Shots

februari 2016 • Voetbalnieuws

Deze 10 spelers gingen van Ajax naar Feyenoord (en andersom)

De rivaliteit is enorm, maar toch zijn er genoeg spelers die het aandurfden om te verhuizen. Wij zetten de tien bekendste namen op een rij!

10. Leonardo

Na vijf doelpunten in 55 wedstrijden vertrok Leonardo bij Feyenoord. Bij NAC Breda was de spits een stuk succesvoller. In Breda werd Leonardo topscorer en verdiende hij een transfer naar de hoofdstad. Toch bleek hier dat dit niveau een stap te hoog was voor de Braziliaan: in 40 wedstrijden scoorde hij vijf keer.

Leonardo

© Pro Shots

9. Rob Witschge

In vier seizoenen bij Ajax won Witschge twee keer de KNVB Beker en de Europa Cup II. Hierna vertrok hij naar Frankrijk, maar keerde hij na een jaar alweer terug in Nederland. Niet in Amsterdam, maar bij Feyenoord. In Rotterdam was hij ook succesvol: hij werd een keer landskampioen, vier keer de KNVB beker en eenmaal de Johan Cruijff Schaal.

Rob Witschge

© Pro Shots

8. Angelos Charisteas

De Griekse aanvaller verraste vriend en vijand toen hij in 2006 van Ajax naar Feyenoord verhuisde. Charisteas kon de verwachtingen in Amsterdam niet waar maken, maar bij Feyenoord kwam het er ook niet uit. In slechts 28 duels scoorde de aanvaller negen keer. Wel behoort hij tot een illuster rijtje: hij scoorde voor Ajax tegen Feyenoord en andersom.

Angelos Charisteas

© Pro Shots

7. Henk Groot

De aanvaller staat vooral bekend om zijn 41 goals in één seizoen. In 1963 wilde Groot op avontuur in Italië, maar Ajax was het hier niet mee eens. De goalgetter plaatste zichzelf op de transferlijst en verhuisde naar Rotterdam. Daar scoorde hij in twee seizoenen 33 keer en werd hij één keer landskampioen. Na zijn periode bij Feyenoord vertrok Groot weer richting Amsterdam, waar hij in vier jaar maar liefst 161 doelpunten maakte.

6. Wim Jansen

Meer dan vierhonderd wedstrijden in het shirt van Feyenoord. De Nederlandse Beker, landskampioen en de Europa Cup 1. Na zijn prijzenkast te hebben gevuld, vertrok ‘Stille Willem’ naar Amerika, om vervolgens terug de keren in Nederland. Niet Rotterdam was zijn bestemming, maar Amsterdam! Tijdens zijn debuut, tegen Feyenoord, werd het ongenoegen duidelijk gemaakt door de Rotterdamse fans en kreeg Jansen een ijsbal tegen zijn oog gegooid.

5. Johnny Rep

‘Het Goudhaantje’ behoorde tot een van de beste Ajax selecties aller tijden. Samen met Johan Cruijff, Piet Keizer en Johan Neeskens won Rep de Wereldbeker voor Clubs, twee keer de Europa Cup I, twee keer de Europese Supercup, de KNVB Beker en werd hij eenmaal landskampioen. Na avonturen in Spanje en Frankrijk en een seizoen bij PEC Zwolle vertrok ‘De Blonde Engel’ richting Rotterdam. Daar bleef hij twee jaar, maar kon hij zijn prijzenkast niet verder uitbreiden.

Johnny Rep

© Pro Shots

4. Simon Tahamata

Drie kampioenschappen haalde Tahamata met Ajax binnen. Hij vertrok in 1980 naar België, maar kwam vier jaar later terug naar Nederland. Niet Ajax werd zijn club, maar Feyenoord. De vleugelspeler speelde drie seizoenen voor de Rotterdammers.

Simon Tahamata

© Pro Shots

3. Kenneth Vermeer

Na het kwijtraken van zijn basisplaats aan Jasper Cillessen kwam er in augustus een apart gerucht voorbij. Feyenoord zou geïnteresseerd zijn in Vermeer. Niks was minder waar en een dag na het gerucht tekende de keeper in Rotterdam. Hiermee is Vermeer de meest recente ‘overloper’.

Kenneth Vermeer

© Pro Shots

2. Ronald Koeman

Koeman ging van Ajax naar PSV, wat ze in Amsterdam al niet konden begrijpen. Na zijn avontuur in het buitenland keerde ‘Het Kanon’ niet terug in het Amsterdamse rood-wit, maar in dat van Feyenoord! In Rotterdam verbleef hij twee seizoen. Opvallend: Koeman trainde alledrie deze clubs.

Ronald Koeman

© Pro Shots

1. Johan Cruijff

De Nederlandse legende maakte furore bij Ajax maar vertrok op 36-jarige leeftijd richting Rotterdam. Waarom? De Amsterdammers wilden niet aan zijn contractwensen voldoen, dus nam Cruijff wraak. Bij Feyenoord was de nummer 14 ook de grote man: hij maakte de Rotterdammers kampioen en werd verkozen tot Nederlands voetballer van het jaar.

Johan Cruijff

© Pro Shots

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog