Logo Voetbalblog
“Die dingen maakten voor mij NAC het ideale plaatje”
© Pro Shots

augustus 2017 • Voetbalnieuws

“Die dingen maakten voor mij NAC het ideale plaatje”

Menno, je bent hier nu een kleine week, voel je je alweer een beetje thuis?
“Ja, het voelt redelijk vertrouwd moet ik zeggen. Ik heb hier natuurlijk 2,5 jaar geleden ook gespeeld. Eigenlijk voor een halfjaar, maar helaas was dat wat vroeger afgelopen. Ik heb toen wel een mooie tijd hier gehad, dus het voelt wel weer een beetje vertrouwd.”

Waarom heb je uiteindelijk voor NAC gekozen en was die club ook het meest concreet?
“Onder andere omdat ik hier al heb rondgelopen, dus ik wist al een beetje hoe het bij deze club ging. Ik heb natuurlijk ook een gesprek gehad met de trainer, stafleden en de technisch directeur. Dat gesprek ging goed en ik had ook het idee dat ze een heel goed plan hadden. Daarnaast vond ik ook dat ze nog een stuk professioneler te werk zijn gegaan, vergeleken met de vorige keer. Dat zie je gewoon terug aan dingen zoals video-analyses, extra stafleden, bepaalde programma’s. Ze zijn nog serieuzer bezig gegaan sinds de laatste keer dat ik hier was.

Die dingen stonden me eigenlijk allemaal wel aan. Eén van de belangrijkste dingen is natuurlijk dat ze terug zijn in de Eredivisie, dat was voor mij ook wel belangrijk. Die dingen bij elkaar opgeteld maakten voor mij NAC het ideale plaatje. Er waren wel een paar andere clubs geïnteresseerd, maar dat waren alleen opties als ik nee tegen NAC zou zeggen. Voor ik het gesprek met NAC had, had ik nog niet met andere clubs gesproken.”

Stel je voor dat NAC niet in de Eredivisie had gespeeld, had je het dan nog overwogen?
“Dat ligt natuurlijk ook aan wat de andere opties dan waren geweest. Als er dan veel andere Eredivisie-clubs zich hadden gemeld, dan had ik daar ook wel naar geluisterd. Ik heb natuurlijk wel een speciale band met NAC en ik heb hier een goede tijd gehad, wat me altijd is bijgebleven, dus ze hadden zeker een streepje voor.”

Wat gaf PSV aan jou mee toen je aan de voorbereiding op komend seizoen begon?
“Ze hebben gezegd dat ik het komende seizoen waarschijnlijk derde of vierde centrale verdediger zou worden. Zij dachten ook dat het voor mijn ontwikkeling en mijn toekomst niet veel zin had om weer een jaar op de bank te zitten. Bij Jong PSV in de Jupiler League had ik het wel een beetje gehad en ik was inmiddels ook wel een beetje klaar met dat niveau. Ik wilde gewoon naar een hoger niveau en dat zagen ze bij PSV ook. Ze waren heel eerlijk en daar ben ik ook wel blij om, want ik heb liever dat ze dit zeggen dan dat ze niks zeggen en dat ze me hoop geven dat ik eventueel toch nog basisspeler kon worden en dat ik dan weer een jaar op de bank zit.”

Heb je bij NAC het gevoel dat je nu aan PSV kan laten zien dat je wel goed genoeg bent?
“Ik kom hier niet per se om aan PSV te laten zien dat ik goed ben, want ik heb deze stap puur voor mezelf gemaakt. Dit is momenteel voor mij de juiste stap om de ontwikkeling door te maken die ik zoek. Het is niet zozeer dat ik het als revanche naar PSV zie, maar het is wel dat ik aan mezelf, de rest van Nederland en de wereld wil laten zien dat ik dit niveau aankan.”

Heeft Rai Vloet (ploeggenoot bij PSV en nu ook bij NAC, red.) invloed gehad op je komst naar Breda?
“Nee, helemaal niet. Ik moet je eerlijk zeggen: Ik had al een gesprek gehad en toen hij hier kwam, wist ik daar nog niks van. Het heeft geen rol gespeeld, maar natuurlijk is het leuk dat je een bekende erbij hebt. Nigel (Bertrams, red.) ken ik natuurlijk ook van PSV.”

Wat is jouw doel met NAC dit seizoen en wat zijn jouw doelen voor de komende jaren?
“Mijn persoonlijke doel met NAC is in ieder geval het liefst alle wedstrijden in de Eredivisie te spelen en daarin ook heel erg te ontwikkelen. Als team zijnde is het doel om eigenlijk een beetje te gaan verrassen. Natuurlijk is het logisch dat we voor handhaving gaan, maar ik denk dat wij wel proberen om nog iets meer te doen en dat we in ieder geval gaan proberen om mensen te gaan verrassen met een mooie klassering.

Persoonlijk ben ik meer van het van dag tot dag leven, maar natuurlijk heb ik doelen die ik mezelf stel. Je hebt altijd je droomdoelen om bij topclubs in Europa te spelen en dat heb ik nog steeds, ook al ben ik inmiddels wat ouder. Het is nog steeds mogelijk, er zijn genoeg voorbeelden geweest van jongens die op latere leeftijd de top hebben bereikt. Daar ga ik nog steeds vol voor, maar momenteel ligt mijn focus op om een belangrijke speler bij NAC te worden en daar mezelf echt te ontwikkelen.”

Je hebt deze week je eerste 45 minuten gespeeld dit seizoen, hoe vond je het gaan?
“Het was even pittig, want ik had pas één veldtraining gehad, dus ik moest even aanpoten in het begin. Dit zijn van die wedstrijden, dan is de kwaliteit nog niet optimaal, dan gaat het vooral om het conditionele en minuten in de benen te krijgen. Daarvoor was het gewoon een prima wedstrijd. In de eerste helft stonden we al met 3-0 voor, dus dan is het prima. Voor dit moment in het seizoen is het een prima pot geweest.”

Wat zijn je verwachtingen van de fans, nu NAC weer terug is in de Eredivisie?
“Ik denk dat als je alleen al hebt gekeken naar afgelopen jaar, hoe het in de Jupiler League was, als je kijkt hoe trouw de fans zijn gebleven, hoe vaak ze de ploeg erdoorheen hebben gesleept. Ik heb ook verhalen gehoord van jongens dat het publiek de finale van de play-offs bijna had gewonnen, omdat ze gewoon zo achter hun club stonden. Dat vind ik prachtig. Ik heb niet bij veel clubs gezien waarbij de fans op zo’n manier, in voor- en tegenspoed, achter je club staan. Dat vind ik prachtig om te zien en ik ben trots dat ik daarvoor mag gaan spelen. Ik kijk heel erg uit naar de Avondjes NAC.”

Hoe ga je om met de spelers (veelal huurlingen) die geen Nederlands spreken?
“Dat is een van de redenen waarom ik blij ben dat ik op dit moment al bij de club ben en niet pas over een maand of twee, want dan kan ik in ieder geval met dat soort jongens aan elkaar wennen en weten wat elkaars kwaliteiten en minpunten zijn. Qua taal spreekt iedereen Engels, dus dat gaat wel. Het heeft alleen even wat tijd nodig, maar dat zal met de Nederlandse jongens ook zo zijn. Misschien heb je met de buitenlandse jongens gewoon net even wat meer tijd nodig. Daarvoor is het juist goed dat ik in ieder geval op tijd hier ben en op tijd mee kan trainen, zodat ik die band een beetje kan creëren.”

Je speelde afgelopen duel centraal achterin samen met Pablo Marí, hoe ging dat?
“We hebben pas twee keer samen getraind, dus het is moeilijk om nu al te zeggen dat het goed of slecht gaat, maar dat is natuurlijk ook onderdeel van het wennen. Het is een goede speler en een goede jongen, en ik denk dat wij wel gewoon goed kunnen gaan samenwerken. Ik hoop en verwacht eigenlijk dat dat geen problemen op gaat leveren en dat dat in de loop van de voorbereiding steeds beter gaat.”

Is het lastig om Eindhoven na zoveel jaar achter je te laten?
“Aan de ene kant wel, want ik heb daar natuurlijk elf jaar gespeeld. PSV blijft ook voor altijd in mijn hart, want ik ben van kleins af aan PSV-fan geweest, dus dat gaat niet in een keer over. Ik ben ook weer niet iemand die daarin emotionele waarde vasthoudt, dus ik denk er niet heel erg over na. Ik ben daar heel nuchter in: nu speel ik voor NAC, dus mijn volledige focus ligt bij NAC.”

Om af te sluiten willen we graag een prognose van je.
“Ik ga geen plaats zeggen, want dat vind ik moeilijk, daarvoor moet ik nog even iets langer aanwezig zijn hier. Ik vind wel dat er veel kwaliteit in deze groep zit. Het is een jonge groep, daarin moeten we wel zorgen dat iedereen constant gaat presteren, dat is vaak het probleem met jonge jongens Daarvoor moeten we ook zorgen dat we in de voorbereiding een vaste basis gaan creëren, waar eigenlijk niemand echt onderdoor kan gaan. Als dat lukt dan denk ik dat wij best wel kunnen gaan verrassen. Laten we zeggen in ieder geval niet bij de onderste vijf.”

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog