Logo Voetbalblog
Hoe Hatem Trabelsi van Ajax tussen de IS-aanhangers terechtkwam
© Pro Shots

november 2017 • Voetbalnieuws

Hoe Hatem Trabelsi van Ajax tussen de IS-aanhangers terechtkwam

Trabelsi begon zijn loopbaan bij de Tunesische topclub Sportif Sfaxien, en arriveerde in 2001 bij Ajax met bijna niets. Op geleende voetbalschoenen moest hij zijn waarde tonen aan toenmalig Ajax-trainer Co Adriaanse en technisch directeur Leo Beenhakker.

“Ik ben overtuigd”, sprak Adriaanse toentertijd volgens BN De Stem. “Ik had al een videoband van hem gezien, maar op een videoband is iedereen goed.”

Trabelsi groeide in zijn vijfjarige verblijf bij Ajax uit tot vaste kracht. Hij viel vooral op in het Champions League-seizoen van 2003, waarin Ajax tot de kwartfinale reikte. Met zijn rushes langs de zijlijn draaide hij zijn directe tegenstanders dol. Het leverde hem de bijnaam ‘de stoomtrein’ én een nominatie voor de Ballon D’or op.

Hatem Trabelsi tegen Feyenoord

© Pro Shots

De internationale topclubs stonden in de rij voor Trabelsi, die moeilijk kon kiezen uit de vele aanbiedingen. Hoewel hij in 2003  transfervrij dacht te tekenen bij Manchester United, bleek dat onwettig: Ajax dwong in een arbitragezaak af dat de rechtsback moest blijven. Trabelsi werd daarna nog in verband gebracht met Chelsea, Arsenal, Juventus en Newcastle United.

Na veel gedraai koos hij in 2006 voor Manchester City. Dat de Engelsen het indertijd zonder oliegeld moesten doen, blijkt wel uit het uitgelekte contract van de verdediger. Trabelsi kreeg alleen betaald als hij een wedstrijd speelde! Die overeenkomst moest worden aangepast toen bleek dat dat niet wettig was.

Maar in het buitenland ging de veelbelovende carrière van Hatem als een nachtkaars uit. Een wereldgoal tegen aartsrivaal Manchester United ten spijt, moest hij al na een jaar vertrekken bij City. Hij verkaste naar Al-Hilal in Saoedi-Arabië, waar hij na blessureleed een punt achter zijn loopbaan zette.

In het Midden-Oosten ging het goed mis met de voormalig Ajacied. Trabelsi werd in 2011 van zijn bed gelicht op verdenking van drugsbezit, drugshandel en drugsgebruik. Alleen het laatste werd bewezen. Een jaar later werd hij opgesloten omdat hij autopapieren had vervalst.

Ook maakte Trabelsi foute vrienden. De voetballer sloot zich in 2013 aan bij jihadisten en raakte volgens de Tunesische pers bevriend met Bilel Chaouachi, die verdacht wordt van betrokkenheid bij een aanslag en zich later aansloot bij IS in Syrië. Hatem was zelfs aanwezig op de bruiloft van Chaouachi.

Wat Trabelsi zelf vindt van de daden van Islamitische Staat is onduidelijk, hoewel hij zich in een Marokkaanse krant openlijk uitsprak voor invoering van de Sharia.

Hoe het Trabelsi nu vergaat? De 40-jarige ex-verdediger bleef uit handen van justitie, en is voetbalanalist in Qatar. Voor de geïnteresseerden: hij is te volgen op Twitter, waar hij in het Arabisch tweet. Ajax-fans zullen hem vermoedelijk liever herinneren zoals in onderstaande video…

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog