Logo Voetbalblog
Is geld allesbepalend in de Champions League?

september 2017 • Voetbalnieuws

Is geld allesbepalend in de Champions League?

Feyenoord had bijvoorbeeld een transferbudget van €27 miljoen in het seizoen 2016/2017 terwijl Manchester City welgeteld meer dan €200 miljoen heeft neergeteld dit seizoen alleen al. Het ShopAlike sport team heeft onderzocht hoeveel de afgelopen 10 Champions League winnaars en de 10 meest waardevolle clubs hebben geïnvesteerd in transfers, en dat leverde een aantal verrassende resultaten op.

Het is maar twee Engelse teams gelukt om in de afgelopen 10 jaar de Champions League te winnen, Manchester United en Chelsea. Als we kijken naar hun teamwaarde, laat het zien dat beide Engelse winnaars bijna hun gehele teamwaarde via investeringen op de transfermarkt hebben behaald. Real Madrid, 3 keer winnaar tijdens dezelfde periode (10 jaar), hanteerde dezelfde strategie. Hun teamwaarde is bijna 1:1 het resultaat van hun investeringen op de transfermarkt. Barcelona, Bayern München en Inter Milaan kozen echter voor een andere strategie. Deze clubs wisten hun teams te vullen met spelers uit hun eigen jeugd of spelers die goedkoop werden gekocht en later significant meer waard werden.

Kosten per goal

De grote verschillen in transfer investeringen hebben ook effect op hoeveel clubs betalen voor elk goal die ze scoren in de Champions League.

Real Madrid blijkt het meest te betalen voor elk gescoord goal in de Champions League, wat logisch is als je bijna heel je team koopt. Dit in tegenstelling tot Bayern München en Barcelona die aanzienlijk minder betalen voor elk goal gescoord namelijk €4 miljoen gemiddeld.

Plaatsing & investeringen

In de afgelopen 10 jaar hebben alleen 3 teams: Barcelona, Real Madrid en Arsenal elk jaar meegedaan aan de Champions League. Waarbij Barcelona het beste resultaat bereikte voor het minste geld. Ze wonnen namelijk drie keer de Champions League en investeerde relatief weinig in transfers (alsnog €885 miljoen euro). Dit staat nogal in schril contrast met Manchester City die een verbazingwekkende €1345 miljoen investeerde aan transfers en maar één keer de halve finale wist te bereiken.

Transfer balans

De clubs die het verstandigst omgaan met hun transfers en investeringen zijn Atlético Madrid en Arsenal, beide clubs hebben een mooie +€300 miljoen verdiend op hun transfers in de afgelopen 10 jaar. We weten natuurlijk ook dat Manchester City met de hulp van Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan goed is in geld uitgeven, dat blijkt ook meer weer met hun algemene transferbalans van -€400 miljoen. Ook de ‘new kid on the block’ PSG kan een aardig transfer bedrag uitgeven, dankzij Qatar Sport Investments Group kon PSG -€81 Miljoen transfer balans opbouwen (ter verduidelijking dit is zelfs nog zonder Neymars €222 Miljoen en Mbappe €180 Miljoen).

Geld is dus belangrijk in de Champions League maar is ook niet zaligmakend, blijkt uit het onderzoek. De grootste spendeerders (Manchester City en Real Madrid) hebben niet automatisch de beste resultaten, echter zullen maar weinig clubs in Europa de transferbudgets van de top clubs in de Champions League hebben.

 

Check deze infographic met onze facts:

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog