Logo Voetbalblog
KNVB onderzoekt strafschoppenserie in bekerduel
© Pro Shots

september 2017 • Voetbalnieuws

KNVB onderzoekt strafschoppenserie in bekerduel

De ploeg uit Lisse ging woensdagavond na strafschoppen door, maar de penaltyserie werd in de verkeerde volgorde afgewerkt. Arbiter Marc Nagtegaal liet de strafschoppen nemen volgens het ABBA-principe, waarbij het ene team begint en vervolgens het andere team twee strafschoppen achter elkaar neemt. Dit is in strijd met de reglementen van de KNVB.

“We hebben verklaringen opgevraagd bij de scheidsrechter en beide clubs. We onderzoeken nu wat voor gevolgen het heeft gehad en wat we met deze wedstrijd gaan doen”, laat een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond weten aan NU.nl.

De bond wil in de loop van donderdag een beslissing nemen, omdat donderdagavond de loting voor de volgende ronde is. FC Lisse won de strafschoppenserie met 5-4.

De spelers van beide ploegen hoorden pas in de middencirkel dat de penalty’s via het ABBA-principe genomen zouden worden, laat de teammanager van Hoek, Danny de Vrieze, weten aan het Algemeen Dagblad.

“Ik ben na de strafschoppenserie naar de scheidsrechter toegegaan en hij gaf toen al aan dat hij een dwaling had begaan”, zegt De Vrieze, die niet uitsluit dat het duel of de penaltyserie over moet. “De kans is aanwezig dat donderdag het balletje FC Lisse/Hoek in de koker gaat.”

FC Lisse laat in een verklaring weten dat zij vinden dat de uitslag moet blijven staan: “Na de toss gaf de scheidsrechter aan de aanvoerders aan dat de penaltyserie genomen moest worden in de lijn van het experiment van de UEFA”, zo schrijven de Lissenaren op hun website.

“Na deze serie was de stand 4-4. Hierna moest worden overgestapt naar om en om een penalty. FC Lisse schoot raak en HSV Hoek miste. Je zou zeggen FC Lisse winnaar. Groot is dan de teleurstelling dat even voor half twaalf de KNVB belde dat er een onderzoek komt.”

“Ondanks dat de scheidsrechter een afwijkende volgorde heeft gehanteerd, was na de serie van vijf penalty’s de stand gelijk. Hierin is niet één vereniging geweest die voordeel hiervan heeft gehad van het hanteren van de ABBA-variant. De beslissing viel toen de serie om en om was gestart. Wij zijn dan ook van mening dat de uitslag moet blijven zoals deze is. FC Lisse door naar de laatste 32”, besluit de club.

 

Update 14.35 uur:

De KNVB laat via de website weten dat het de kwestie heeft neergelegd bij de onafhankelijke adviesgroep spelregels en de internationale spelregelcommissie IFAB. Aan hen wordt gevraagd hoe er het beste met de situatie omgegaan kan worden.

Het bestuur betaald voetbal zal een beslissing moeten nemen of de uitkomst geldig is en dat de uitslag blijft staan of dat de penaltyserie (of wedstrijd) ongeldig verklaard wordt vanwege een foutieve strafschoppenserie.

Daarnaast geeft de Nederlandse voetbalbond informatie over de loting van donderdagavond. Daar gaat het balletje FC Lisse/Hoek de koker in.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog