Logo Voetbalblog
‘Da’s toch beter dan een oude fontein in Rome slopen’
© Pro Shots

maart 2016 • Voetbalnieuws

‘Da’s toch beter dan een oude fontein in Rome slopen’

“Ik zal eerlijk zeggen: het is dat ik geen kleingeld op zak had, anders had ik het ook gedaan,” zegt de 31-jarige Jeroen Coppens uit Veghel tegen het AD. ” Dit Omdat het zo normaal leek. Niemand vond het gek of zo. Pas achteraf realiseer je je dat het niet kan, maar die bedelaars bleven ook maar lachen en dansen en gebaren dat we meer geld moesten gooien.”

Ook zeggen de PSV-fans dat ze de zigeuners irritant vonden omdat ze steeds terug kwamen voor meer. “Ze vallen iedereen lastig, dat is echt een probleem. De bedelaars hebben echt niet elk muntje op straat hoeven oprapen. Het merendeel hebben ze gekregen en dat ging bij elkaar om tientallen euro’s. Da’s toch beter dan een oude fontein in Rome slopen”, aldus een anonieme PSV-fan tegenover het AD

De supporters vonden het gedrag dus vrij normaal, maar ze trokken de grens bij het briefje van vijf dat in brand werd gestoken voor de neus van een bedelaar. “Dat gaat natuurlijk veel te ver”, zegt Coppens. “Ik was toen zelf al weg, maar eerder al zag ik dat iemand een vijfje in de lucht hield, zo van: kom maar halen. Die vrouwen deden dan wel een paar stappen naar voren, maar hadden ook snel door dat ze dat vijfje echt niet zouden krijgen.”

Waarom niemand er dan iets aan deed komt volgens de sociaal psycholoog Kai Jonas door groepsdruk. “Een persoon doet iets wat breekt met de norm. Jij vindt dat misschien niet oké, maar iedereen lacht, dus durf je niets meer te zeggen. Want dan verpest je de sfeer. Als de situatie verdergaat, durf je dat zeker niet meer en besluit je stil te blijven, groepsdruk dus.”

 

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog