Logo Voetbalblog
Legale bookmakers vanaf 1 oktober
© Pro Shots

mei 2021 • Voetbalnieuws

Legale bookmakers vanaf 1 oktober

Jarenlang was de TOTO in Nederland alleenheerser op het gebied van sportweddenschappen. Vanaf 1 oktober 2021 komt hier verandering in. Dat ze zich bij de TOTO enigszins zorgen maken over de concurrentie, blijkt wel uit het feit dat ze het laatste jaar volle bak reclame met Andy van der Meijde, Nathan Rutjes en Sjaak Swart als boegbeelden.

In leuke filmpjes zoals koning TOTO proberen zoveel mogelijk mensen voor zich te winnen. Vanaf 1 oktober zullen alle bookmakers met een licentie in Nederland reclame gaan maken en zullen er veel mensen overstappen naar een nieuwe aanbieder. Veel spelers lieten de TOTO al links liggen en gingen voorheen al naar buitenlandse aanbieders zoals Unibet omdat de quotes daar meestal beter waren. Gelukkig komt er nu meer legale keus.

Concurrentie goed voor de consument

Voor de consument is het een zegen dat er meer keus komt op het gebied van sportweddenschappen. Door de vele aanbieders zal er geconcurreerd gaan worden met hoge odds en bonussen.

Een hogere odd kan op de lange duur echt veel extra geld opleveren. Als voorbeeld een combinatie weddenschap waarbij de odds 0.2 verschil hebben. Als je vier wedstrijden in een Parlay speelt dan verdien je bij een inzet van 10 euro met een quote van 1.5 het volgende. €10 x1.5 x1.5 x1.5 x1.5 = €50,63. Zijn de odds echter 1.7, dan verdien je €10 x1.7 x1.7 x1.7 x1.7 = €83,50.

Zoals je ziet is dit een verschil van bijna 33 euro. En dan praten we over één combinatie weddenschap. Stel je speelt 5 weddenschappen per week dan kun je uitrekenen wat je dat op jaarbasis aan inkomsten kan schelen. Nu er zoveel legale aanbieders bijkomen is het ook slim om bij veel van deze nieuwkomers een account aan te maken. Je kunt dan altijd voor de hoogste odds gaan.

Omdat iedere bookmaker de markt wil gaan veroveren, zal er ook met bonussen worden gestrooid. Ook weer een reden om veel accounts bij verschillende aanbieders te maken. Je profiteert zo meerdere malen van gratis geld. Voor de nieuwkomers van het sportwedden is het wel belangrijk om te zeggen dat er voorwaarden aan iedere bonus zitten.

De nieuwe gokwet

Na vele malen uitstel was het op 1 april 2021 dan zover. Gelukkig geen grap want alle bookmakers die een licentie in Nederland wilden, konden op die datum aangeven dat ze in aanmerking wilde komen voor een licentie in Nederland.

De kansspelautoriteit zal aanvragen gaan toetsen en zal dan beoordelen of een bookmaker voldoet aan alle bepaalde eisen. Een voorbeeld van zo’n eis is dat ze actief moeten gaan bijdragen aan het voorkomen van gokverslaving. Als de aanvraag dan wordt goedgekeurd, dan kunnen er vanaf 1 oktober legaal sportweddenschappen worden aangeboden.

Ook komt er een register waar spelers aangemeld kunnen worden om uitgesloten te zijn van gokspelen. Dit kan door een speler zelf worden aangevraagd of door een aanbieder van gokspellen die denkt dat een speler ongezond bezig is.

Al met al is het natuurlijk een goede zaak dat het online gokken gereguleerd wordt en dat spelers beschermd zijn wanneer ze spelen bij een aanbieder met de licentie van de KSA.

Een aantal extra regels waar een bookmaker aan moet voldoen

Een licentiehouder moet gevestigd zijn in de Europese unie en zo niet, dan moet er een vestiging geopend worden in Nederland. Ook moet de aanbieder een vertegenwoordiger in Nederland hebben met als specialisatie kansspelverslaving en preventie.

Om een licentie te krijgen moet de aanvrager van opgerispt gedrag zijn. De KSA zal uitvoerig onderzoek doen zodat de consument zeker weet dat hij met een vertrouwd, veilig en legaal bedrijf zaken gaat doen.

Nog niet zo makkelijk om een licentie te krijgen

De KSA zal een testfase invoeren voor nieuwe licentiehouders. Als deze goed wordt doorgekomen dan moet er ook nog €43.000 worden gestort voor de aanvraag en €830.000 als reserve geld zodat ze winnaars altijd uit kunnen betalen.

Deze strenge voorwaarden zijn natuurlijk ook in het voordeel van de spelers. Nu doen alleen serieuze partijen mee en blijven de cowboys die snel geld willen maken buiten de deur.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog