Logo Voetbalblog
Mogelijke tegenstanders Ajax en PSV in Europa

mei 2019 • Voetbalnieuws

Mogelijke tegenstanders Ajax en PSV in Europa

Met het einde van de meeste competities in zicht is het tijd om vooruit te kijken naar het seizoen 2019/20. Met het succesverhaal van Ajax in ons achterhoofd zetten we voor jullie op een rijtje wat de mogelijke scenario’s voor het volgende Europese seizoen kunnen zijn.

Ajax: opnieuw een sprookje?

Voor de kersverse landskampioen Ajax begint het nieuwe Europese avontuur in de derde (en tevens laatste) voorronde. De Amsterdammers weten pas op 22 juli wie hun eerste tegenstander van het kampioenenbal zal zijn.
De teams voor de derde voorronde zijn buiten Ajax en PAOK Saloniki nog niet bekend.

Voorlopig is het dus gokken wie de eventuele tegenstander kan zijn. Wel is geweten dat Ajax een geplaatste status heeft en dus geen grote club als tegenstander zal krijgen. Hierdoor ontlopen ze teams zoals Celtic en Dinamo Zagreb. Eventuele tegenstanders kunnen zijn APOEL Nicosia, Qarabag of Rode Ster Belgrado.

Zou de club uit Amsterdam zich weten te plaatsen kunnen ze in pot 2 terecht komen. Echter is dit afhankelijk van enkele externe factoren. Wil Ajax pot 2 bereiken, mag AS Roma zich niet plaatsen voor de Champions League en mag Arsenal de Europa League niet winnen.

Deze externe factoren hebben te maken met de coëfficiëntenlijst. Deze lijst houdt de prestaties van de voorbije 5 jaar bij en aan de hand hiervan worden de lotings-potten 2 tot 4 gevuld. Enkel AS Roma en Arsenal hebben een hogere coëfficiënt dan Ajax.

Zou Ajax pot 2 bereiken, zal het samen met teams zoals FC Porto, Napoli en Borussia Dortmund in de loting zitten.

PSV: moeilijk parcours staat voor de deur

Voor PSV ziet de situatie er heel anders uit. De Eindhovenaren zijn door het tweede plaats in de Eredivisie verplicht om de tweede voorronde te spelen.

Hierin kunnen zij tegen verschillende teams uitkomen, afhankelijk van de finale van de Europa League. Indien Chelsea wint, speelt PSV de tweede voorronde tegen FC Basel of Olympiacos Piraeus. Zou Arsenal de Europa League winnen, komt PSV uit tegen de nummer 2 van Turkije, Oostenrijk of Tsjechie. Het zou dus gaan om respectievelijk: Istanbul Basaksehir, LASK Linz of Viktoria Plzen.

PSV speelt zijn eerste wedstrijd op 23 of 24 juli. De terugwedstrijd zal een week later afgewerkt worden. Voor een eventuele tegenstander in de derde voorronde is het nog te vroeg om voorspellingen te doen. Zouden de Eindhovenaren uiteindelijk de loting voor de groepsfase halen, is pot 3 het maximaal haalbare.

Pot 3 gaat hoogst waarschijnlijk deels gevuld worden door Valencia, Benfica, Bayer Leverkusen en Red Bull Salzburg. Daarbij staat PSV lager dan Dinamo Kiev, Club Brugge en FC BAsel op de coëfficiëntenranglijst. Zij kunnen, indien ze betere resultaten behalen dan PSV, in pot 3 terechtkomen.

Hoe het Europees seizoen voor beide Nederlandse clubs gaat uitpakken zal voorlopig nog een verrassing blijven.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog