Logo Voetbalblog
PSV maakt nog twee keer kans op titel eredivisie
© Pro Shots

april 2016 • Voetbalnieuws

PSV maakt nog twee keer kans op titel eredivisie

 

Ajax niet feilloos, weet PSV

Natuurlijk was het twee keer het gesprek van de dag, de al dan niet terechte penalty’s van Ajax tegen eerst FC Utrecht en daarna tegen SC Heerenveen. Het noopte een PSV-supporter er zelfs toe aangifte te doen bij de politie van ‘matchfixing’ bij Ajax – FC Utrecht. Natuurlijk zal dat geen nut hebben en zullen Ajax-fans roepen dat PSV ook wel eens de scheidsrechter mee heeft gehad en Ajax zelf de scheidsrechter tegen.

PSV kijkt naar FC Twente

Maar PSV moet verder kijken dan de twee penalty’s an sich, volgens sportwebsite Programma Eredivisie. Meer naar het toenmalige belang van de penalty’s. Want zowel tegen FC Utrecht (2-2) als tegen SC Heerenveen (0-2 winst) had Ajax ze nodig om in de wedstrijd te komen. Tegen FC Utrecht was het de late gelijkmaker en in Heerenveen de openingstreffer. En dat laat zien dat Ajax niet zo makkelijk wint van middenmoters. Zondag lijkt cruciaal te worden voor Ajax tegen opnieuw een lastige middenmoter: FC Twente.

Die ploeg is uitgespeeld, maar veel spelers moeten zich nog bewijzen met het oog op de toekomst die voor hen hopelijk elders ligt dan in Enschede. FC Twente is daardoor erg onvoorspelbaar, maar natuurlijk altijd afhankelijk van de man die Twente sportief overeind hield dit seizoen: Hakim Ziyech. Mogelijk is hij de man die PSV een handje helpt aan de schaal.

Kampioenschap op doelsaldo mogelijk voor PSV

In 2006/07 was één doelpunt van Phillip Cocu tegen Vitesse (5-1) op de laatste speeldag precies genoeg voor de titel voor PSV. Want AZ verloor van Excelsior en PSV had dus nipt het voordeel qua doelsaldo tegenover Ajax: +50 tegen +49. Een dergelijk scenario – zonder AZ – is ook nu nog mogelijk voor de club uit Eindhoven. Want het verschil is nu weliswaar groter dan negen jaar geleden (+6 in het voordeel van Ajax), het is niet onmogelijk.

PSV zou in principe genoeg hebben aan het goedmaken van die zes goals, want dan zou PSV op basis van meer gescoorde goals kampioen zijn (PSV heeft nu 79 goals en Ajax 76). En de een na laatste wedstrijd kan PSV richting die uitweg helpen. Want het zo goed als gedegradeerde Cambuur Leeuwarden is de tegenstander. In Friesland won PSV in september met 0-6, maar dat was na een rode kaart na acht minuten voor Cambuur-speler Sander van de Streek.

Maar goed, de 71 tegengoals in 32 duels voor Cambuur spreken ook boekdelen. En als PSV het verschil niet meteen goedmaakt, kan het in elk geval de druk opvoeren bij Ajax wat betreft het doelsaldo-scenario. En nog meer druk is wel het laatste wat de jonge ploeg van Ajax kan gebruiken, weet PSV.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog