Logo Voetbalblog
Transferdeadline voorbij. De balans van Ajax.
© Pro Shots

september 2015 • Voetbalnieuws

Transferdeadline voorbij. De balans van Ajax.

De nummer 2 van afgelopen seizoen hield bijna traditioneel de hand op de knip. Ondanks een saldo van 100 miljoen euro op de bank wilde technisch directeur Marc Overmars opnieuw niet te diep in de buidel tasten voor aankopen. De Amsterdammers richten hun vizier op de talentvolle eigen jeugd wat op zich valt te prijzen maar dat neemt wel de nodige risico’s met zich mee.

Kenny Tete maakt een stormachtige ontwikkeling door en is nu al geselecteerd voor Oranje. Riechedly Bazoer en Jaïro Riedewald zijn ook al bijna niet meer weg te denken uit Ajax 1. Trainer Frank de Boer zal daarnaast ongetwijfeld tevreden zijn dat Jasper Cillessen die lang werd gelinkt aan Manchester United gewoon in Amsterdam blijft.

Ajax heeft voor komend seizoen vijf nieuwe spelers verwelkomd. De belangrijkste aankoop is Nemanja Gudelj van AZ. De middenvelder met de prachtige traptechniek kan in Amsterdam uitgroeien tot een publiekslieveling. Het aantrekken van John Heitinga was voor velen een verrassing maar met zijn ervaring kan hij in de jonge kleedkamer van de ploeg van De Boer wel degelijk van waarde zijn. Daarvoor hoeft hij niet eens (vaak) te spelen.

Mitchell Dijks, overgekomen van Willem II lijkt zich ook snel aan te passen in de Arena. De linksback heeft ogenschijnlijk weinig moeite met de overgang van Tilburg naar Amsterdam.

Naast Gudelj, Dijks en Heitinga heeft Ajax ook Yaya Sanogo van Arsenal en Amin Younes van Borussia Mönchengladbach ingelijfd.

Willem II mocht 4 huurlingen vanuit Amsterdam verwelkomen. Lucas Andersen, Lesley de Sa, Ruben Ligeon en Richairo Zivkovic spelen komend seizoen voor  de Tricolores. Daarnaast vertrokken Kolbeinn Sigþórsson (FC Nantes), Ricardo Kishna (Lazio Roma), Queensy Menig (PEC Zwolle), Peter Leeuwenburg (FC Dordrecht), Niklas Moisander (Sampdoria) en Niki Zimling (1. FSV Mainz 05) uit de Arena.

Ajax kiest dus duidelijk voor de jeugd maar die onervarenheid brak hun al op in de voorronde van de Champions League tegen Rapid Wien. In de play-offs om een plaats in de Europa League lukte het de Amsterdammers wel zich te plaatsen. Dat ging echterl met de grootst mogelijke moeite tegen het Tsjechische FK Jablonec.

In de competitie is de recordkampioen wel voortvarend van start gegaan met 12 punten uit 4 wedstrijden en  een doelsaldo van 12 voor en 0 tegen. Of Ajax dit het hele seizoen zal volhouden valt nog te bezien maar de goede competitiestart pakt niemand ze meer af.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog