Logo Voetbalblog
Waarom het niet altijd voordelig is als je favoriete club veel wint

oktober 2018 • Voetbalnieuws

Waarom het niet altijd voordelig is als je favoriete club veel wint

We zijn inmiddels alweer bijna twee maanden onderweg in het nieuwe voetbalseizoen en we kunnen beginnen met de balans opmaken. In Nederland gaat PSV, zoals we het de afgelopen jaren van ze gewend zijn, fier aan kop zonder zich gek te laten maken door de koopwoede uit Amsterdam. Ajax presteert juist uitstekend in Europa en Feyenoord gaat met pieken en dalen.

De Eredivisie is een competitie die uiterst lastig te voorspellen valt. Waar ieder jaar fans, met name uit omgeving Amsterdam, al voor het begin van de competitie overtuigd zijn van (eindelijk) weer een kampioenschap, is het vooraf voorspellen van de uiteindelijke ranglijst een haast onmogelijke opgave.

Wie had bijvoorbeeld nu, na 7 speelronden, verwacht Heracles op de 4e plek te zien, en VVV Venlo op de 6e? Of wie had zien aankomen dat FC Utrecht, de afgelopen seizoenen een stabiele subtopper die meestreed om Europees voetbal, op de 16e plek zou vertoeven, en FC Groningen zelfs op de voorlaatste plaats? Voetbal is onvoorspelbaar en de Eredivisie nog meer. Maar zelfs als je nu een FC Groningen, FC Utrecht of juist PSV, Feyenoord of Ajax supporter bent, dan is het nog niet eens altijd voordelig als je club veel wint, of andersom nadelig als je club veel verliest. En dat heeft alles te maken met voetbalwedden, waarbij wordt gekeken naar de statistieken van een club om op basis daarvan de kansenverhoudingen, of odds, vast te stellen.

Een overwinning van je favoriete club kan namelijk extra mooi zijn als je er geld op inzet. Want naast de drie punten, en een stap dichterbij kampioenschap (of lijfsbehoud, afhankelijk van je favoriete club), zorgt een overwinning van je club er ook voor dat jij geld wint. Maar, als jouw club de afgelopen wedstrijden heel veel heeft gewonnen, dan win jij daar uiteindelijk minder mee!

Laten we PSV als voorbeeld nemen. PSV is bezig aan een uitstekende reeks in de Eredivisie. De afgelopen wedstrijden werden constant gewonnen, maar die reeks, in combinatie met hun koppositie op de ranglijst, zorgt er nu voor dat hun odds gaan driften. Dat betekent dat het steeds aannemelijker wordt dat, gezien hun vorm, ze de volgende wedstrijd ook winnen. En als je PSV supporter bent, en je zet in op je favoriete club, zal je zien dat het uiteindelijk steeds minder oplevert om op een overwinning van PSV in te zetten.

Hoe kan je dat ´nadeel´ in je voordeel laten werken? Door te voetbalwedden op het kampioenschap van PSV! In plaats van ervoor te kiezen om per wedstrijd te spelen, kan je namelijk ook over het hele seizoen de uitslagen voorspellen, en erop inzetten dat de schaal dit jaar weer naar Eindhoven gaat. Een andere optie is, gezien de zware tegenstanders en de mindere resultaten, is inzetten op PSV in de Champions League. Een overwinning in die competitie betaalt namelijk extra veel uit – en zo profiteer je maximaal van het spel van je club!

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog