Logo Voetbalblog
Wat zijn de verwachtingen voor de Europese voetbalcompetities?
© Pro Shots

april 2020 • Voetbalnieuws

Wat zijn de verwachtingen voor de Europese voetbalcompetities?

Op 1 april heeft de UEFA laten weten er bij de landen in Europa sterk op aan te dringen om de landelijke competities af te ronden. Daarbij is 3 augustus als streefdatum voor de afronding vastgesteld. In eigen land was de KNVB al bezig met verschillende scenario’s, waarvan het uitspelen van de competitie in de zomermaanden nu het uitgangspunt is. In Duitsland is het de bedoeling om de wedstrijden in de Bundesliga uiterlijk 30 juni af te ronden. Dat staat echter weer haaks op de voorkeur van de UEFA om na 30 juni weer van start te gaan. Op 17 april komt er in Duitsland meer duidelijkheid met betrekking tot de uitvoering. Een aandachtspunt is bijvoorbeeld om geen publiek toe te laten.

Voetbal als televisiesport

Als de voetbalcompetities in Europa al doorgaan, ligt het voor de hand dat er geen supporters welkom zijn. Dat betekent dat voetbalfans de wedsstrijden via de televisie moeten kijken. Overigens is het ook nog maar de vraag of de wedstrijden ondanks de voorkeur van de UEFA wel doorgaan. De voetbalcompetities brengen tijdens de wedstrijddagen namelijk ook risico’s met zich mee. De burgemeester van Eindhoven heeft zich er el over uitgesproken. In de stad Eindhoven komt er volgens hem geen voetbal.

De keuze van de KNVB om de wedstrijden in de zomer te spelen, is volgens de burgemeester onverantwoord. De kans bestaat bovendien dat supporters zich rond het stadion gaan ophouden, zodat er enorm veel handhavingstoezicht nodig is. In Duitsland neemt men als het doorgaat de maatregel om voetballers te testen. Het is bovendien de wens van de Duitse voetbalbond om maximaal 239 personen toe te laten bij een wedstrijd. De KNVB is overigens wel afwachtend voor het uitspelen als het gaat om de toestemming van de autoriteiten.

Uitstel Champions League en Europa League

UEFA heeft inmiddels al besloten om de Europese competities in de vorm van Champions League en Europa League voor onbekende tijd uit te stellen. Dat is dus een verschil ten aanzien van de Europese voetbalcompetities op landelijk niveau. Na 30 juni mogen deze wedstrijden weer van start. Overigens is het niet zo dat er nergens meer in Europa gevoetbald wordt. In Wit-Rusland zijn er namelijk nog steeds wedstrijden in de Vysshaya League. Dat is dan ook de enige uitzondering in Europa. Voor wat betreft de verwachtingen is het overigens nog gewoon toekomst kijken. Het hangt natuurlijk onder meer af van hoe de situatie zich met corona en de maatregelen zich ontwikkelen. Bovendien kan de UEFA wel willen dat de wedstrijden doorgaan, maar daar hoeven clubs en de autoriteiten het niet mee eens te zijn.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog