Logo Voetbalblog
Weg met de Nederlandse voetbalschool!
KONYA, 06-09-2015 , Stadion Torku Arena. EK kwalificatiewedstrijd Turkije - Nederland 3-0. Robin van Persie en Luuk de Jong zijn aangeslagen na de derde goal van Turkije .

september 2015 • Voetbalnieuws

Weg met de Nederlandse voetbalschool!

De neerwaartse spiraal die al een tijdje door de Nederlandse clubs is ingezet wordt nu ook steeds meer zichtbaar in het Nederlands elftal. Louis van Gaal had het in zijn 2e termijn als bondscoach al snel in de gaten. Met dit materiaal kan je geen 4-3-3 spelen. De flamboyante coach van Manchester United paste een systeem toe waarvan hij dacht dat het beste bij het team paste. En zie daar, Oranje wordt 3e, ongeslagen 3e zelfs. De wereld was onder de indruk van het jonge frisse Oranje dat in de eerste wedstrijd Spanje volledig zoek speelde en met 5-1 op den spreekwoordelijk klote gaf.

De wereld was lyrisch. In ieder praatprogramma werd de loftrompet afgestoken over het Nederlands elftal. Nou ja, bijna ieder praatprogramma. Want waar waren de negatieve geluiden te horen. Precies, op de Nederlandse TV. Er werd gezeikt over het systeem en over de verloochening van het Nederlands voetbal. Dat de Hollandse voetbalschool zo achteloos opzij werd geschoven. Een schande was het! Nee, een grof schandaal was het! Wel, beste zogenaamde kenners van Nederland. Ik ga iets roepen wat voor jullie vast hetzelfde is als vloeken in de kerk : “Weg met de Nederlandse voetbalschool!”.

Ja, u hoort het goed: “Weg met de Nederlandse voetbalschool!”. Die is uit de tijd, klaar, finished, finito, over en uit. Geen 4-3-3 meer. Dat kan niet meer. Het voetbal is geëvolueerd en wij zijn blijven hangen in historie en nostalgie en daar moeten we zo snel mogelijk uit. Waarom moeten we ons zo krampachtig blijven vasthouden aan dit systeem? Het grootste succes wat het Nederlands elftal boekte in 1988 deden we ook met een ander spelsysteem. 4-4-2. Net als PSV dat deed in hetzelfde jaar en daarmee de Europacup 1 wist te veroveren. Ajax als grootste propagandist van de Nederlandse voetbalschool kan ook al jaren geen potten meer breken in Europa.

En toch blijft dit iedere keer weer de kop opsteken. Waarom? Omdat het voetbal in 1974 en 1978 zo fantastisch was. Het zogenaamde totaalvoetbal onder leiding van ene meneer Cruijff. Ja, toen wel. Maar dat was toen. En dit is nu. En nu staan we aan de rand van de afgrond. En zijn we er volgend jaar niet bij in Frankrijk. Zijn we ingehaald door landen als IJsland, Tsjechië en Turkije. Ja, zelfs Wales is straks op het EK te bewonderen. Maar wij niet. Wij zijn er niet bij en dat is alles behalve  prima.

Wat moet er nu gebeuren dan>? Dat lijkt me duidelijk. Schoon schip en wel zo gauw mogelijk. Een nieuwe frisse wind moet er in Zeist gaan waaien. Er moet iemand staan die gaat voor het resultaat en niet voor het heilige 4-3-3. Resultaat eerst. Mooi voetbal komt later. En laten we vooral niet weer zelf het wiel proberen uit te vinden. Kijk en leer van onze Oosterburen en zelfs van onze Zuiderburen en ga daarmee aan de slag. Zet een coach aan het roer die bekijkt wel spelsysteem het beste bij dit Oranje past en laat hem het er het beste uit halen. Met het trio Blind (één jaartje coach bij Ajax en gelijk ontslagen), Marco van Basten (fantastisch als voetballer maar als trainer/coach ongeschikt) en Ruud van Nistelrooij (totaal geen ervaring als trainer/coach) gaan we het niet redden.

Ik zeg Ronald Koeman.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog